top of page

Wat gebeurt er als je veel stof inademt?

Bijgewerkt op: 6 apr. 2023

Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit. Zorg dus dat je zo min mogelijk stof inademt. Thuis maar zeker ook op je werk.


Kun je ziek worden van stof?

Een stoflong ontstaat door inademing van stofdeeltjes zoals steenstof, metaaldeeltjes en asbest. De ziekte komt vooral voor bij mensen die in een stoffige omgeving werken, zoals mijnwerkers, metaalarbeiders, steenhouwers (silicose), bouwvakkers of bij mensen die vroeger veel met asbest hebben gewerkt (asbestose). Maar veel vaker verergerd stof aandoeningen. Je wordt er wellicht niet direct ziek van. Maar het werken in vervuilde lucht maakt dat je lichaam zieker wordt, minder snel hersteld. COPD, astma en andere luchtwegaandoeningen liggen op de loer. Wondjes (in en extern) genezen minder snel. Aerosolen (kleine deeltjes in de lucht) zijn tevens dragers van virussen, schimmels en bacteriën. Gezondheidsproblemen verergeren door een verminderde weerstand.

Hoe weet je dat je stoflongen hebt?

De voornaamste symptomen zijn een irriterende hoest en kortademigheid. Eerst treedt deze op bij zware, en nadien ook bij lichte inspanning en zelfs in rust. Soms is de ademhaling piepend of reutelend. Maar het zijn niet alleen stoflongen... Hoofdpijn, oog-, neus-, keel- en huidirritatie, benauwdheid en hoesten zijn kenmerken van een ongezonde werkomgeving.


Wat te doen tegen veel stof op de werkplek?

  • Zorg dat de werkplek regelmatig schoongemaakt wordt

  • Maak iedere medewerker verantwoordelijk voor een deel van de ruimte

  • Zorg er voor dat schoonmaakmiddelen ruim voor handen zijn

  • Ruim afval (ook tussendoor) zoveel als mogelijk op.

  • Laat stukjes papier, plastic, hout niet op de vloer liggen

  • Veeg zo min mogelijk --> Maak gebruik van industriële stofzuigers of nog beter schrobmachines

  • Gebruik daar waar mogelijk bronafzuiging


Hoe krijg je stof uit de lucht?

Je kunt stof uit de lucht halen door stevig te ventileren of door de inzet van een goede luchtreiniger. Luchtreinigers filteren door geavanceerde filtertechnieken het stof uit de lucht. En zorgen op die manier voor schonere, meer gezonde lucht waardoor je weer rustig kunt ademhalen. Maar een luchtreiniger voor een distributiecentrum moet aan andere zaken voldoen dan een luchtreiniger in de industrie of een kleine werkplaats.


Emissie nadeel ventileren

Ventileren betekent dat er "binnenlucht" wordt afgezogen en "buitenlucht" wordt aangetrokken. Zuig je 5000 m3/h af dan moet je ook 5000 m3/h binnenhalen. Soms is de buitenlucht ook sterk vervuild, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf gevestigd is langs een snelweg of in de nabijheid van een sterk vervuilende andere bron, en dient de aangetrokken "schone" lucht gereinigd te worden.. Het zelfde geldt voor de temperatuur.. Buitenlucht moet vaak verwarmd of terug gekoeld worden.. Dit brengt enorme kosten met zich mee. Eén graad extra bij verwarmen / koelen zorgt voor ongeveer 7% extra kosten. Ventileren is vooral nodig op plekken waar veel mensen per m3 aanwezig zijn.. Middels ventilatie voeren we zuurstof aan en CO2 af.


Lucht reinigen

Een luchtreiniger zuivert de lucht van zwevende deeltjes (stof / aerosolen) .. Deze worden afgevangen in filters of middels andere technieken verzwaard waardoor ze afzakken. Een goede luchtreiniger kan zelfs bacteriën, schimmels en virussen elimineren (doden). De schone lucht wordt terug de ruimte in geblazen. Er is dus geen sprake van extra emissie. Het systeem werkt naast uw reeds aanwezige luchtverversingssysteem. Belangrijk is het daarbij om een luchtreiniger te kiezen met voldoende capaciteit en de juiste techniek. Een luchtreiniger welke aansluit bij uw wensen, ruimte en aanwezige systemen.Verbeter de luchtkwaliteit door luchtzuivering

Heb je (veel) stof of andere luchtverontreinigingen in je bedrijf? Echter is ieder bedrijf en daarmee iedere situatie anders. Ook jouw bedrijf heeft unieke behoeften als het gaat om luchtzuivering. Het samenstellen van een juiste oplossing is een specialisme waarbij we je graag helpen. Je hoeft ons alleen te bellen.


Hoe verbeteren we de luchtkwaliteit op het werk?

  1. Zeker van schone lucht: Na een gedegen inventarisatie beoordelen we eerst de luchtkwaliteit ter plaatse. Vervolgens ontwerpen we een systeem om de luchtverontreinigingen / fijnstofdruk op de werkplek te verminderen, als aanvulling op je bestaande ventilatie.

  2. Op maat gemaakt: Wij bieden luchtzuiveringsunits met onderhoud, voor elke behoefte en ruimte.

  3. Doorlopende service: Na de installatie blijven we graag samenwerken: indien gewenst vervangen wij de filters en monitoren we je systeem om de luchtkwaliteit op de werkplek te optimaliseren

Meer weten? Neem dan contact met ons op!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page