top of page

Stofafzuiging tegen fijnstof

Zo gezond is fijnstof toch niet?

U kunt het niet met het blote oog niet waarnemen, maar toch is het overal om ons heen: fijnstof. Het is wereldwijd een van de grootste ziekmakende vervuilingsbronnen. Niet alleen buiten, maar ook in binnenruimtes zoals logistieke omgevingen, productiehallen, kantoren, scholen en printerruimtes is er vaak sprake van stofoverlast. Gelukkig kunnen effectieve ruimtelijke stofafzuiging oplossingen zoals de Njord XP luchtreinigers de overlast verminderen en uw gezondheid beschermen.

 

Fijnstof is overal om ons heen, zwevend in de lucht die wij inademen. Het wordt steeds duidelijker dat fijnstof schadelijk is voor de gezondheid en het wordt ook wel een onzichtbare sluipmoordenaar genoemd. Dit roept een paar vragen op, want wat is fijnstof eigenlijk, en waar wordt het door veroorzaakt? Wat doet het nu eigenlijk met ons lichaam en lopen we door fijnstof een groter risico om ziek te worden? Tot slot, wat kunnen we zelf doen om fijnstof in onze lucht te verminderen?

Stof in de lucht

WAT IS (FIJN)STOF?

Fijn)stof is een verzamelnaam voor uiteenlopende deeltjes van verschillende grootte die door de lucht zweven. In de buitenlucht bestaat het bijvoorbeeld uit roetdeeltjes, opstuivend zand, uitlaatgassen, zeezout, plantmateriaal, cementdeeltjes en bijvoorbeeld stukjes afgesleten autoband of wegdek.

werken in slechte luchtkwaliteit

FIJNSTOF IN DE BINNENLUCHT

In werkomgevingen ontstaat stof door de onvolledige verbranding van brandstoffen, industriële processen zoals productie en verwerking waar industriële afzuiging bij nodig is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lasrook en stof dat vrij komt bij schuurwerkzaamheden. Maar ook bij de opslag van goederen en slijtage van banden komt stof vrij. Deze stofopbouw wordt erger naarmate een pand minder ventilatie kent. 

Industriële luchtreiniger werking

HOE FIJNSTOF AFVANGEN?

Fijnstof is een vorm van luchtverontreiniging veroorzaakt door stofdeeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer.  Gewone luchtfilters zijn bij industriële productieprocessen niet in staat om deze deeltjes uit de uitgaande lucht te filteren. Omdat fijnstof bij inademing schadelijk is voor de gezondheid, is het belangrijk om deze deeltjes met een geschikte fijnstof filterinstallatie uit de uitgaande luchtstroom te filteren.

BEHOEFTE AAN  EEN GRATIS ADVIESGESPREK?
Geheel vrijblijvend en 100% kosteloos. Samen de mogelijkheden bespreken.

Fijnstof
bottom of page