top of page

De voordelen van luchtreiniging op het werk

Bijgewerkt op: 10 jan.


luchtreiniging op het werk helpt!
Vieze luchtfilters

Volgens de WHO is luchtvervuiling binnenshuis een van de grootste veroorzakers van sterfgevallen per jaar. Geschat wordt dat maar liefst 4,3 miljoen mensen jaarlijks hierdoor overlijden! Maar denk jij weleens na over de kwaliteit van de lucht die je inademt thuis? Of maakt je je juist zorgen over de luchtverontreiniging op je werk?


In dit artikel vertellen we over de voordelen van luchtreiniging op het werk en thuis. Ook lees je op welke manieren je de lucht kunt filteren voor een gezond binnenklimaat.

Schone lucht op het werk is belangrijk voor de gezondheid van werknemers en bedrijf..
Voordelen van luchtreiniging op het werk

Gezonde lucht → een gezondere jij

Onze binnenlucht kan vol zitten met schadelijke stoffen zoals allergenen, fijnstof, schimmelsporen en vluchtige organische stoffen. Luchtreinigers helpen bij het filteren en verwijderen van deze schadelijke stoffen. Zo verbetert luchtreiniging de luchtkwaliteit en neemt de kans op gezondheidsproblemen af.


Allergieën en astma verminderen

Wist je dat maar liefst 30% van de bevolking last heeft van een allergie? En dat het aantal astmapatiënten jaarlijks toeneemt? Luchtverontreiniging kan leiden tot allergieën, astma, luchtwegirritaties en andere gezondheidsproblemen.


Voor mensen die last hebben van allergieën en astma kan luchtreiniging dan ook een wereld van verschil maken. Je kunt hiermee de symptomen verminderen. Luchtreiniging verwijdert namelijk allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dierenharen uit de lucht. Maar daar waar veel met dezelfde stoffen gewerkt wordt kunnen ook deze zorgen voor allergische reacties. Denk daarbij ook zeker aan papier en kartonstof, silica (een kankerverwekker welke voorkomt in betonstof) of bakkersallergie. Het regelmatig reinigen van de lucht zorgt ervoor dat je rustig kunt ademhalen en verbetert zo je kwaliteit van leven.


Meer voordelen van luchtreiniging op het werk en thuis

Op lange termijn zijn de risico's nog veel groter. Immers veel allergieën ontwikkelen zich zeer langzaam en zijn de start voor ergere aandoeningen als hart en vaatziekten, long- en luchtwegaandoeningen en zelfs alzheimer en kanker.

Ongezonde lucht op het werk, maar ook thuis geeft extra gezondheidsrisico's zowel op korte als lange termijn.
gevolgen slechte luchtkwaliteit op het werk

Verschillende soorten luchtreiniging

Er zijn dus verschillende soorten luchtreinigers op de markt. Modellen voor toepassing in huis. Maar ook modellen met een meer industriële capaciteit. Ieder type luchtreiniger heeft zijn eigen werking en voordelen. Zo zijn er luchtreinigers met luchtfilters (HEPA, actieve koolstoffilter), met ionisatoren of met UV-C. Maar gelukkig zien we steeds meer werkingscombinaties in luchtreinigers voorkomen. (vb zakkenfilter en ionisatie) Zelfs in de industrie. (zie link Njord, PureAir)


Verwijderen van stof, fijnstof op het werk of thuis

Een zakken of compactfilter (HEPA) is bijvoorbeeld effectief in het verwijderen van stof, fijnstof maar ook allergenen. Een actief koolstoffilter absorbeert juist geuren en chemische stoffen net als dat UV-C , aPCO en ionisatie dat doen. Deze laatste inactiveren ook nog de ziekmakende pathogenen in aerosolen, zodat het besmettingsgevaar afneemt. Bepaal dus voordat je iets aanschaft welk type luchtreiniger het beste past bij jouw specifieke behoeften. Dat geldt voor een luchtreiniger voor thuis maar zeker ook voor een industriële luchtreiniger op het werk.


Blijf op de hoogte van de luchtkwaliteit

Het is belangrijk om bewust te zijn van de luchtkwaliteit in jouw huis of op het werk. Met een luchtkwaliteitsmeter meet je de luchtverontreiniging. Zo weet je of het nodig is om maatregelen te nemen. Controleer de luchtkwaliteit regelmatig om een optimaal binnenklimaat te behouden.


Lees meer over schone lucht en luchtreiniging

Wil je meer weten over luchtreiniging, ventilatie en andere factoren die bijdragen aan een gezond binnenklimaat? Bezoek ook eens de andere pagina’s op onze website en ontdek alle uitgebreide informatie en handige tips.


Investeer in uw gezondheid, in die van uw medewerkers en in uw bedrijf met schone lucht!


Link naar: hoe luchtreiniging op het werk ook u kan helpen?


Σχόλια


bottom of page