top of page
Houtwerkplaats

Schone lucht in de houtindustrie is essentieel voor bedrijf en personeel

Steeds meer houtbewerkingsbedrijven weten gelukkig wat de gevaren zijn van slechte afzuiging. Afzuiging van houtstof deeltjes is van essentieel belang en niet alleen voor je gezondheid. Maar ook voor de levensduur van je machines en de brandveiligheid van je pand. Toch kan en moet er op veel plaatsen nog veel verbeterd worden. 

Ventilatie en afzuiging

Ventilatie en afzuiging zijn dus onmisbaar en dat geld voor de hobbyist maar zeker ook voor mensen die beroepsmatig hout bewerken. Het bewerken van hout geeft stof deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Afhankelijk van hoe vaak je bezig bent zal je vaker of minder vaak met stof in aanraking komen.

Fijnstof en uw gezondheid

Het inademen van houtstof deeltjes, zeker als je er de hele dag in werkt, kan wat men stof longen noemt opleveren. Hout zit vol met allerlei stoffen die echt schadelijk kunnen zijn voor de mens.

Schadelijke stoffen in houtstof

In houtstof zitten allerlei voor de mens schadelijke stoffen. Denk hierbij maar aan stoffen als: alkaloïden en glycosiden (farmacologische effecten), saponinen (toxische of giftige effecten) en fenolen, guinonen, stilbenen, terpenen en furacoumarines (irriterende en allergische effecten).

Houtstof niet alleen hout

Iedereen die wel eens iets met hout heeft gedaan weet dat dit stof geeft. Vaak is dit ook hardnekkig stof omdat hout vaak olie en hars bevat. Tijdens het zagen of bewerken van het hout word het hout warm waardoor er allerlei stoffen actief worden in het hout. We weten al dat hout schadelijk is bij inademing van hout stof. Het is dus van essentieel belang dat je zorgt voor een goede afzuiging zodat je niet in aanraking komt met de deeltjes. Of in ieder geval het contact tot een minimum beperkt.

Een goede luchtreiniger is zijn geld waard

Een luchtreiniger is dan de volgende stap. Hij reinigt de lucht van rondzwevend fijnstof. Daarbij is belangrijk om te kijken naar ondermeer de grootte van de ruimte. Je kunt je voorstellen als je een luchtreiniger gebruikt die geschikt is voor 250 m³ dat die op een ruimte van 1000 m³ niet het gewenste effect heeft. Het is dus belangrijk te weten hoe groot de ruimte is waar de afzuiginstallatie zijn werk moet gaan doen. Meten is weten.

Mondmaskers niet afdoende

Je ziet dat dat de er binnen werkplaatsen steeds vaak gebruik gemaakt wordt mondmaskers / stofkapjes. Dat helpt wel enigszins maar het is zeker niet afdoende. Als je de stofkapjes namelijk verkeerd gebruikt werken zij helemaal niet en lekken zij aan alle kanten. Zo adem je alsnog veel te veel stof deeltjes in met alle risico’s van dien.

Fijnstof schadelijk voor de gezondheid

Uit epidemiologische en toxicologische gegevens blijkt dat fijnstof bij inademing schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt het bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten tot verergering van hun symptomen, en benadeelt het bij kinderen de ontwikkeling van de longen.

Kankerverwekkend

Houtstof van hardhout is zelfs opgenomen in de lijst van kankerverwekkende stoffen. En dat is niet zonder reden natuurlijk. In de media hoor je daarnaast heel veel over fijnstof en hoe slecht dat voor onze gezondheid is. Fijnstof zijn zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Deze deeltjes zijn van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Dit kan dus ook heel goed fijnstof van hout afkomstig zijn.

Goede afzuiging eerste stap

Natuurlijk is het belangrijk het stof zoveel als mogelijk af te zuigen bij de bron. Hiervoor bestaan allerlei stofafzuiginstallaties welke ervoor zorgen dat hout deeltjes door middel van een luchtstroom worden afgevoerd naar een daar voor bestemde plek. Dat afvoeren van deeltjes kan naar een container of opvangbak zijn.

Maar al deze systemen werken zo goed of slecht als het proces toelaat. Er komt altijd stof vrij. En bij bijvoorbeeld het verplaatsen van het werk komt dit stof in de lucht alwaar het inademingsgevaar ontstaat. 

CleanAirNederland.com helpt u graag verder !

WILT U OOK SCHONERE LUCHT IN UW WERKPLAATS?

Foreco hout producties werkplaats
Foreco logo

Sinds 2021 hebben wij in onze hal NJORD luchtreinigers hangen. Met een enorm vooruitgang tot gevolg. Een van de medewerkers: "de lucht is veel schoner. Dit merk ik als ik s'avonds mijn neus snuit en ook aan het niet meer aanwezig zijn van de "mist" aan het einde van een drukke werkdag"

Wat onze klanten zeggen. 

bottom of page