top of page

𝗢𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸 𝘁𝗼𝗼𝗻𝘁 𝗮𝗮𝗻:

Bijgewerkt op: 20 nov. 2023

𝗟𝘂𝗰𝗵𝘁𝗿𝗲𝗶𝗻𝗶𝗴𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗯𝗶𝗻𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗺𝗲𝘁 𝘃𝗲𝗻𝘁𝗶𝗹𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗵𝗮𝗮𝗹𝘁 𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗮𝗲𝗿𝗼𝘀𝗼𝗹𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗹𝘂𝗰𝗵𝘁.


𝗗𝗲 𝗧𝗨 𝗶𝗻 𝗘𝗶𝗻𝗱𝗵𝗼𝘃𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗵𝗼𝗼𝗽𝘃𝗼𝗹 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝘀: 𝘂𝗶𝘁 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸 𝗯𝗹𝗶𝗷𝗸𝘁 𝗱𝗮𝘁 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝘃𝗲𝗻𝘁𝗶𝗹𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗲𝗻 𝗹𝘂𝗰𝗵𝘁𝗿𝗲𝗶𝗻𝗶𝗴𝗶𝗻𝗴 𝗿𝘂𝗶𝗺 𝟴𝟱 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗻𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝘂𝗰𝗵𝘁 𝗴𝗲𝗿𝗲𝗶𝗻𝗶𝗴𝗱 𝗸𝗮𝗻 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻. 𝗘𝗻 𝗱𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗿𝗲𝗰𝗮, 𝗵𝗲𝘁 𝗺𝗸𝗯 𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷𝘃𝗼𝗼𝗿𝗯𝗲𝗲𝗹𝗱 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝘁𝗻𝗲𝘀𝘀𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗵𝗲. 𝗪𝗶𝗷 𝘃𝗮𝗻 𝗖𝗹𝗲𝗮𝗻𝗔𝗶𝗿𝗡𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱.𝗰𝗼𝗺 𝘃𝗲𝗿𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻 𝘂 𝗴𝗿𝗮𝗮𝗴 𝗺𝗲𝗲𝗿

Schone lucht in de sportschool

We hopen allemaal op een snelle heropening van sportscholen, de winkels en de restaurants. En dat dit veilig kan volgens de TU Eindhoven. Tijdens een eerder onderzoek is gebleken dat het plaatsen van luchtreinigers in ruimten helpt om de verspreiding van het coronavirus sterk te reduceren. Een van de belangrijke conclusies van professor Bert Blocken was, toen hij in de fitnessruimte van het Studenten Sportcentrum Eindhoven onderzoek deed, dat met ventilatie alleen je schadelijke aerosolen niet afvoert. Ook al staat de ventilatie op maximaal, dan nog blijven er aerosolen in de ruimte aanwezig. Dat geldt zeker als er intensief wordt gesport.


Met een goede luchtreiniger kan tussen de 20 en de 750 liter lucht per seconde gereinigd worden. Ter vergelijking: in het bouwbesluit uit 2005 staat voorgeschreven dat ieder persoon in een gebouw tenminste 3,5 liter schone zuurstof per seconde per kubieke meter tot zijn of haar beschikking moet hebben. Let wel: De mate van reiniging hangt sterk af van de hoeveelheid mensen in de ruimte, de activiteit, de hoeveelheid ventilatie, de filterwijze en de wijze van verspreiding/verdeling van de gezuiverde lucht.

schone lucht in de eetruimte

Volgens Blocken blijkt uit de resultaten van het onderzoek in de sportschool dat een reductie van 85 procent aan aerosolen goed mogelijk is.

Meer weten? www.cleanairnederland.com


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page