top of page

Stof en fijnstof op de werkplek : Hoe beschermt u uw medewerkers?

Bijgewerkt op: 4 mrt.

Bij veel bedrijven is er iedere dag sprake van een te hoge concentratie van stof en fijnstof op de werkplek. Vaak wordt dan vooral gedacht aan plaatsen waar gezaagd, geschuurd en geboord wordt. Maar ook binnen bijvoorbeeld een distributiecentrum overstijgt de concentratie vaak de grenswaarde. Met de juiste maatregelen voorkomt u een te hoge blootstelling van medewerkers en stelt u hun gezondheid veilig.


Hoge concentraties van fijne stofdeeltjes (bv. kwarts, hout en zware metalen) en vezels ( bijvoorbeeld afkomstig van papier, karton, glaswol, steenwol of slakkenwol) kunnen allergische reacties veroorzaken zoals irritatie en/of ontsteking van de huid, ogen en luchtwegen. Maar op termijn tasten ze de longen aan en leiden zelfs mogelijk tot kanker en schade aan het centrale zenuwstelsel.

Met de juiste maatregelen reduceert u de concentraties fijn stof op de werkvloer tot acceptabele waardes.


Scherm ruimtes waar stof vrijkomt af

Door de werkplekken / machines waar veel fijn stof vrijkomt af te sluiten beperkt u de verspreiding.


Zo ondervinden andere medewerkers en de omgeving minder last. Door deze machines aan te sluiten op een centrale afzuiging voorkomt verdere verspreiding. Een laatste stap is actieve luchtreiniging of aircleaning units. Luchtreinigers vangen het stof werkelijk af middels filters. Aircleaners zorgen voor schone lucht door het stof te laten neerslaan.

Gebruik water om stof en fijnstof op de werkplek neer te slaan en maak zoveel als mogelijk gebruik van afzuiging.

Sommige (veelal grote) machines zijn uit te rusten met een watersuppressiesysteem. Een groot deel van het vrijkomend stof wordt daarbij neergeslagen in een waterreservoir. Daarnaast kunt u een stofafzuiging aan uw machines bevestigen. Uw zuigt hiermee een groot deel van de stof dat vrijkomt bij de bewerking af en vangt dit op in een stofzak of zelfs container. Let op ! Het is zeer belangrijk regelmatig de filters te vervangen zodat ze perfect blijven functioneren.

Maak gebruik van stofzuigers

Zorg ervoor dat stof niet blijft liggen. Zuig met een goede stofzuiger het stof onmiddellijk op zodat het ná de werken niet meer kan opwaaien. Het verschil met een gewone stofzuiger is dat u hier ook apparaten zoals een frees- of schuurmachine op kunt aansluiten. Nog beter is het om vloeren te reinigen met een nat-droogmachine. Voeg Dustbinder toe aan het water voor een nog beter resultaat. Dustbinder (Milieuvriendelijk vloerreinigingsmiddel met permanente stofbinding) reinigt de vloer maar laat een dun plakkend laagje achter dat de stof aan de vloer bindt.


Informeer uw medewerkers over de risico's van stof en fijnstof

Licht uw medewerkers in over de risico’s van stof en fijnstof en hoe ze zelf mee verantwoordelijkheid kunnen opnemen voor een gezonde werkplaats. Door alle machines en apparatuur te gebruiken volgens het boekje en regelmatig te onderhouden zal stofuitstoot beperkt blijven.


Zorg voor stofmaskers en afzuiging

Zorg er voor dat uw medewerkers zich extra kunnen beschermen middels stofmaskers die voldoen aan de veiligheidsnormen. Niet altijd wenselijk maar soms noodzakelijk.




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page