top of page

Mijn werkplek is stoffig.. Wat nu?

Bijgewerkt op: 6 feb.

Bij stof denken we meestal aan het al dan niet dunne laagje op de kast of bovenop de machine waar we toch nooit kijken. Maar let op! Stof is zoveel meer dan dat. Zeker als je werkt in een stoffige omgeving kun je er behoorlijk ziek van worden. Zo kun je allergieën, hart en vaatziekten en luchtwegaandoeningen oplopen. In dit blog van CleanAirNederland.com vertellen we wat je er tegen kunt doen.


Werkplek is stoffig; een laagje stof op een emmer al na een paar dagen
Stof op werkplek: een vieze deksel vol stof

Wat is stof?

Stof is eigenlijk niets anders dan hele kleine minuscule deeltjes van uit elkaar gevallen materie of het resultaat van processen. Dit kan gaan om houtschilfers, verfdeeltjes, vloerstof, papiervezels, maar ook lasrook....... Soms zijn ze zo klein dat we praten over fijnstof. Stof / fijnstof ontstaat overal en het kan dus eigenlijk ook van alles zijn. Meestal kan dit geen kwaad en houden de haartjes in onze neus en het slijm in onze luchtpijp al een groot deel tegen. Kom je door je werk veelvuldig in contact met stof, dan kun je er wel last van krijgen. Een allergische reactie ligt dan op de loer en het is extra gevaarlijk als de stof bestaat uit schadelijke stoffen. Maar veel stoffen lijken ongevaarlijk maar zijn het niet.


Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie is een overdreven reactie van het lichaam op een specifieke stof van buitenaf. Als je dus allergisch bent voor een stof (er dus op reageert!) en hiermee in aanraking komt, reageert je lichaam alsof er een bedreiging is. Hoe snel deze reactie optreedt ligt aan het type stof. Er zijn duizenden stoffen bekend waar mensen allergisch voor zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er zoiets bestaat als bakkersallergie? Bakkers ademen namelijk (te) veel bloemstof in, wat een allergische reactie kan veroorzaken. Een mooi voorbeeld van een werkplek die stoffig kan zijn. Maar er zijn meer voorbeelden. Helaas ontstaan de meeste problemen niet direct maar over de jaren en worden mensen ziek na of aan het einde van hun productieve leven. En dat willen we toch niet?!


Wat is een stofallergie?

Bij een stofallergie geeft je lichaam een sterke reactie op het stof. Je immuunsysteem probeert het onschadelijk te maken: dit is de allergische reactie. Het kan direct leiden tot allergie (overgevoeligheid), maar op lange termijn ook tot ziektes als een longontsteking, astma, eczeem, galbulten en zelfs kanker. Zodra je eenmaal allergisch bent voor een stof, is er nog maar een klein beetje nodig om de allergische reactie te bewerkstelligen. Je kunt uiterlijk last krijgen van een loopneus, benauwdheid, rode en jeukende ogen en je moet vaak niezen. Maar de meeste allergische reacties vinden (onzichtbaar) aan de binnenkant van je lichaam plaats. Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te nemen om gezondheidsschade te voorkomen.


Waar kun je stofallergie van krijgen?

Mensen die in de bouw werken, hebben te maken met een stoffige werkplek . Maar ook bijvoorbeeld metaalarbeiders, vloerenleggers, houtbewerkers, timmerlieden, interieurbouwers, schadeherstellers en zelfs mensen werkzaam in een magazijn lopen risico's. Ze ademen langdurig bepaalde stofdeeltjes in en dat is zeer zeker niet bevorderlijk voor de gezondheid. Vooral fijnstof ((las)rook), kwartsstof en houtstof en kartonstof zijn boosdoeners die stofallergie op hun geweten kunnen hebben.


Tijdens hout bewerken komt stof vrij
Stof komt vrij bij het werken met hout

Herken de signalen

Vaak weten mensen niet dat ze risico’s lopen op hun werk. Je longen gaan langzaam achteruit en pas jaren later heb je door wat er aan de hand is. Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn.


Wat kunnen de eerste signalen zijn?

  • Aanhoudende verkoudheidsklachten

  • Aanhoudend hoesten

  • Aanhoudende en onverklaarbare vermoeidheid

  • Heb je te maken met stoffen op het werk en heb je last van klachten? Ga dan naar je bedrijfsarts en huisarts!Kun je gezondheidsproblemen door stof voorkomen door te maken dat je werkplek minder stoffig is?

Je kunt gelukkig zelf een aantal dingen doen. Natuurlijk is niet met volle zekerheid te zeggen dat je hierdoor geen last krijgt van de allergie, maar het helpt je in ieder geval het risico zo klein mogelijk te maken en te houden. Om gezondheidsproblemen door stof te voorkomen, hou je rekening met in ieder geval de volgende dingen:

  • Houd de werkomgeving zo stofvrij mogelijk.

  • Maak schoon met behulp van een goede stofzuiger voorzien van een HEPA filter en vervang deze ook frequent.

  • Gebruik zoveel als mogelijk bronafzuiging en zorg dat ook deze is voorzien van goede HEPA filters

  • Draag beschermende kleding en een mondkapje en/of een masker voor uw gezicht.

  • Stel uzelf zo kort mogelijk bloot aan gevaarlijke stofdeeltjes.

  • Ventileer of maak gebruik van goede krachtige industriële luchtreinigers


Industriële luchtreiniger Njord specificaties


Maak melding bij je werkgever wanneer je last hebt van stof en vraag om een onderzoek naar stof

Heb je het idee dat er in je werkomgeving onveilig of niet veilig genoeg met stof wordt gewerkt? Wil je weten hoe veel stof er in de lucht hangt? Of heb je of een van je collega’s last van benauwdheid en andere allergische reacties? Wij, CleanAirNederland maar ook externe bedrijven als Strooming en RPS kunnen een luchtonderzoek uitvoeren. Zo ontdek je precies hoeveel stof er op je werkplek aanwezig is. Onder andere met behulp van een Dylos Air quality datalogger kunnen stofdeeltjes in de lucht tellen. Een computer leest de data uit en zo weten we of de grenswaarden zoals we deze kennen voor de buitenlucht overschreden worden. Uiteraard geven we je, of je werkgever, indien nodig, tips om de hoeveelheid stof te verminderen en een gezonde werkplek te creëren. Want voorkomen is beter dan genezen.


Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan een oprecht adviesgesprek? Neem dan contact met ons op.

Logo CleanAirNederland.com

63 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page