top of page

Luchtkwaliteit op de werkvloer logistieke centra en in magazijnen steeds slechter.

Door energiezuinige en luchtdichte bouwprincipes is er anno 2022 weinig tot geen natuurlijke ventilatie in een modern magazijn. Mechanische ventilatie wordt volgens de richtlijnen in het bouwbesluit opgeleverd, wat resulteert in een minimale doch voldoende verversing van de lucht. Echter resulteert dit energiezuinig bouwen in combinatie met onder meer de snellere doorlooptijden en sterk verhoogde productie dat de luchtkwaliteit op de werkvloer in magazijnen en logistieke centra steeds slechter wordt. Daarnaast zorgen ook andere logistieke processen voor extra vervuiling. In het bijzonder bij en sinds de versnelde opkomst E-commerce is het probleem alleen maar groter geworden. Next-day delivery, RMA verwerking, het grote aantal retouren maar ook licht aanvullend productie werk (VAL) zorgt voor een extra stoftoename. Zeker binnen de E-commerce is hiervan sprake. Hier heeft de pandemie gezorgd voor een extra boost. Nieuwe verpakkingsmachines die dozen op maat scheuren en snijden worden steeds vaker ingezet om de productiviteit te verhogen, echter zorgen deze ook voor nog meer vervuiling.

Zichtbare nadelige gevolgen

Binnen de magazijnen zijn de gevolgen van vervuilde binnenlucht goed te merken. Medewerkers hebben eerder last van hoofdpijn of een zere keel en vertrekken ziek naar huis, slowmovers worden bedekt onder een dun laagje stof en geautomatiseerde systemen hebben steeds vaker te maken met storingen. Het gevolg is zo niet nog groter.. Extra personeelsinzet is nodig om next-day delivery te kunnen realiseren. Klanten ontvangen niet altijd een schoon product met klachten en retouren tot gevolg.


Beïnvloed door veel factoren

Omdat het binnenklimaat een dynamisch proces is welke beïnvloed wordt door veel factoren, is inzicht verkrijgen een must. Je kunt iets tenslotte pas effectief verbeteren als je eerst weet waar het probleem zit. Het is daarom dat wij luchtkwaliteits meters inzetten welke op basis van metingen gedurende een lange aaneengesloten periode de lucht meten zodat de hoeveelheid vervuiling inzichtelijk wordt. Hiermee kan goed worden ingespeeld op pieken in productiviteit. Er ontstaat een duidelijk beeld over de kwaliteit van de binnenlucht waardoor we in staat zijn u een advies op maat te geven.Flexibele maar vooral werkende oplossing

Omdat gedurende de levensduur van een gebouw er niet altijd dezelfde vervuilende bronnen aanwezig zijn en het proces continue veranderd, is het lastig om een oplossing voor schone lucht gebouwgebonden op te leveren. Daarnaast zijn deze oplossingen zeer kostbaar. Met de oplossingen van NJORD biedt CleanAirNederland.com volledig zelfstandige systemen die achteraf aangebracht worden zonder omvangrijke ingrepen aan het gebouw. Middels deze compacte en zeer efficiënte units wordt de lucht energiezuinig en schaalbaar gefilterd.Hoe kiest u de juiste industriële luchtreiniger?

Om de prestaties van verschillende luchtreinigers met elkaar te vergelijken moet eerst de Clean Air Delivery Rate (CADR) of schone luchtstroom over tijd bepaald worden. Dit alles op basis van een gelijke (bij voorkeur de kleinste) partikelgrootte.. Er zijn leveranciers die hard aandringen dat ze een goede luchtstroom hebben en anderen die juist zeggen dat ze een goede mate van scheiding hebben. Voor u als klant is het absoluut cruciaal om ervoor te zorgen dat het systeem dat u kiest beide heeft, dat wil zeggen een hoog luchtvolume en een hoge mate van filtering. En ook dat de leverancier kan garanderen dat het systeem in de loop van de tijd geen luchtvolume of filterresultaat verliest.


Lees hier meer over "hoe kiest u de juiste luchtreiniger"


CADR (Clean Air Delivery Rate)

De CADR berekend het volume schone lucht dat per minuut werkelijk geproduceerd wordt door een luchtreiniger. Daarbij is het tevens van belang dat de scheiding vergeleken wordt op basis van een gelijke, zo klein mogelijke partikelgrootte. Vele luchtreinigers filteren heel goed de grotere deeltjes maar zijn bijna compleet incompetent om de kleinste deeltjes uit de lucht te halen! Deze meest gevaarlijke deeltjes blijven daardoor talrijk aanwezig!

Pas wanneer u de CADR gegevens en garanties hebt van alle luchtreinigers dan bent u in staat de luchtreinigers onderling goed te vergelijken. Dit op prijs en ook andere kentallen als geluid, overige noodzakelijke aanpassingen (sprinkler), servicekosten en stroomverbruik.


NJORD CA

In combinatie met het NJORD CA-systeem wordt er actief gestuurd op vervuiling. De apparaten werken harder als de lucht viezer wordt en gaan juist zachter draaien, en dus energie besparen, als de vervuiling laag is. Daarnaast bent u in staat niet enkel dit systeem persoonlijk aan te passen maar kunt u op ieder moment via uw mobiel of tablet inzicht hebben in de luchtkwaliteit en de werking van de NJORD luchtreinigers.

Aanvullende maatregelen

Naast deze oplossingen kijken we ook naar andere zaken die van invloed kunnen zijn. Een passend advies over schoonmaken, luchtgordijnen, automatische roldeuren, partities en luchtstromingen behoren ook tot ons vakgebied.


Benieuwd hoe u uw binnenklimaat kunt verbeteren?

Kijk op www.cleanairnederland.com, of neem contact op met een van onze adviseurs via 06-38395838

Inzicht in de situatie en flexibele oplossingen kunnen ook u helpen het probleem aan te pakken.


11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page