top of page

Ventileren of zuiveren: waarvoor moet je kiezen?


De kans is groot dat je het afgelopen jaar met je collega's hebt gesproken over gezonde binnenlucht. Woorden als ventileren, verluchten en luchtzuivering zijn dan ongetwijfeld de revue gepasseerd. Het zijn allemaal methoden die zorgen voor een betere kwaliteit van de binnenlucht en allemaal hebben ze een positief effect op de virusverspreiding binnen een bepaalde ruimte. Hun werking is echter fundamenteel verschillend, afhankelijk van de situatie kies je dus best voor ventilatie dan wel voor luchtzuivering.


Ontdek hier de voornaamste verschillen.


Verschil tussen ventileren en zuiveren

Verluchten gebeurt periodiek bij het openen van ramen en deuren, op deze manier wordt de binnenlucht gedurende een korte periode ververst door "schone" buitenlucht. Ventileren is gelijkaardig, maar daarbij wordt er continue verse "schone" lucht van buitenaf aangevoerd en/of vervuilde binnenlucht naar buiten afgevoerd. Ventilatie kan op verschillende manieren gaande van natuurlijke ventilatie door middel van open ramen tot geavanceerde ventilatie units, die voorzien in zowel mechanische aan- als afvoer van lucht en ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd.


Daarnaast kan men ook gebruik maken van luchtreinigers. Dit zijn toestellen die gebruik maken van een bepaalde technologie om de aanwezige lucht te zuiveren. De vervuilde binnenlucht wordt dus niet vervangen met buitenlucht maar gereinigd alvorens terug in de ruimte verspreid te worden. De meest courante reinigingstechnieken zijn mechanische filtratie, UV-C licht of ionisatie.



Binnenlucht kwaliteit

Het CO₂-gehalte binnen een ruimte wordt vaak gebruikt als maatstaf voor de luchtkwaliteit. Het is echter juister te stellen dat dit een maatstaf is voor de hoeveelheid ventilatie binnen een ruimte. Enkel ventilatie heeft een rechtstreekse invloed op het CO₂-niveau en is daarom een must voor elke ruimte. Bij luchtzuivering is er geen impact op het CO₂-niveau hoewel hierbij wel sterk de luchtkwaliteit verbetert wordt.


In tegenstelling tot het verlagen van het CO₂-niveau zorgt een luchtreiniger wel voor een concentratie verlaging van alle andere onzuiverheden uit de lucht te halen. Binnenlucht is vaak verontreinigt met allerhande partikels, denk maar aan (fijn)stof, pollen, schimmels, bacteriën en virussen. Afhankelijk van het type luchtreinigers worden deze deeltjes volledig of partieel uit de lucht verwijderd. Bij ventilatie is het zuiveren van de aangevoerde lucht geen primair kenmerk, soms vindt er zelfs geen zuivering plaats. Denk maar aan raamroosters, daarbij wordt de lucht vooraf niet gereinigd. Daarnaast is ventileren in de winter zeer kostbaar. Immers de koude buitenlucht moet weer verwarmd worden. En dat kost momenteel veel geld.



Dé ideale oplossing

De enige en beste oplossing bestaat niet, in dat opzicht is de titel van dit artikel Ventilatie of luchtzuivering wat misleidend. Het is geen kwestie van kiezen maar wel van combineren, het is een en-en-verhaal. Zorg in de eerste plaats voor voldoende ventilatie. Vervolgens kan aanvullende luchtzuivering gebruikt worden om de binnenlucht te zuiveren en zo de binnenlucht kwaliteit naar een hoger niveau te brengen. In een land waar het met de luchtkwaliteit maar pover gesteld is, is dit zeker geen overbodig luxe. De meest actuele waarden voor de luchtkwaliteit in Vlaanderen worden dagelijks gemonitord en gepubliceerd. www.atlasleefomgeving.nl en www.luchtmeetnet.nl


Bijkomend advies

Nood aan bijkomend advies toegepast op jouw situatie? Aarzel niet om contact op te nemen, dan bekijken we samen welke oplossing het meest geschikt is voor jouw project!



15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page