top of page

Ook Clean Air Nederland draagt graag bij aan schone buitenlucht.

Onlangs kwam ik in contact met een oud collega, Jan-Joris van de Riet. Jan-Joris is naast oprichter van Viridi Air (Latijns voor Groene lucht) ook een actieve hardloper. Hij vertelde me dat hij jaren geleden steeds vaker longgerelateerde klachten begon te krijgen gedurende intensieve sportieve inspanning (hardlopen). Hardlopen is een buitenactiviteit en lucht is een vereiste als ‘brandstof’. Na sporten in een bosgebied bleken de klachten veel minder te zijn. Vanaf dat moment besefte Jan-Joris dat er een relatie was tussen schone lucht en bomen.Om meer kennis te krijgen over luchtkwaliteit is hij in de luchtreinigingsbranche gaan werken. In die 10 jaar heeft hij enorm veel kennis opgedaan van vluchtige stoffen (VOC) en andere verontreinigende stoffen die in de binnen en buitenlucht zweven maar ook over de type filters die voor handen zijn. Als oplossing is de Jan-Joris op zoek gegaan naar een groene en duurzame manier van filteren. De wijze waarop was simpeler dan gedacht; filteren van de buitenlucht met bomen. Het is een wetenschappelijk onderzochte methode die zeer effectief is.















Gezondheidsproblemen, opwarming van de aarde en verzuring van de bodem.

Vooral vanaf het jaar 2010 werd er steeds meer in de media geschreven over de luchtkwaliteit en mogelijke oplossingen. Er zijn steeds meer problemen met de buitenlucht, denk aan fijnstof, stikstofoxiden (NOx), ozon en CO2. Ze leiden tot gezondheidsproblemen, opwarming van de aarde en verzuring van de bodem. Bij het zien van een plaatje dat de buitenlucht van zijn thuisomgeving (Noord/West-Brabant) één van de ongezondste plekken van Europa was werd het tijd voor actie.


Wat doet Viridi Air?

Op een natuurlijke en duurzame manier de buitenlucht in Nederland gezonder maken.


Het Viridi Air filterprincipe

Viridi Air filtert de buitenlucht met groene en duurzame filters, namelijk met een mix van naald- en loofbomen. De klimaatonvriendelijke gassen en ultrafijnstof (die in de lucht zweven) die tegen de filters (blaadjes en naalden van de bomen) botsen worden ‘opgevangen’, opgeslagen en vernietigd.


Ultrafijnstof

Het filterprincipe bij naald- en loofbomen is verschillend en ook de mate waarin ze dit kunnen. Met name naaldbomen worden gebruikt voor fijnstof afvangen.


CO2 en giftige gassen (NO2, NOx)

Zowel naald- als loofbomen kunnen koolstofdioxide (CO2) opnemen en omzetten tot zuurstof (O2) maar voor de overige gassen is dit een ander verhaal. In de lucht hangt naast CO2 helaas ook veel andere schadelijke stoffen (stikstofdioxide, NOx, etc.) die bomen kunnen afvangen. De mate van filtering verschilt per boom. Bomen met blaadjes die veel huidmondjes hebben doen dat beter dan bomen met weinig huidmondjes. In tegenstelling tot bij fijnstof is voor de opname van stikstofdioxide belangrijk dat de bladeren groot, glad en plat zijn. Kleine, ruwe, behaarde bladeren nemen minder stikstofdioxide op. Ook de wind is hier (net als bij fijnstof) van invloed. Des te meer wind, des te beter de gassen worden opgenomen.


Conclusie

Er is een verschil tussen de opname van fijnstof en gassen bij naald- en loofbomen. Op basis van bovenstaande is de conclusie dat een gezonde mix optimaal is EN in een omgeving die vaak vochtig is en waar veel wind doorheen waait. Door de naald- en loofbomen verspreid maar bij elkaar te planten (als een groot bosgebied) is het jaarlijks resultaat van dit filterprincipe een verbetering van ongeveer 20% van de buitenlucht:


Wetenschappelijk bewijs

Uit diverse wetenschappelijke studies is gebleken dat het filteren van de buitenlucht met speciale luchtzuiverende bomen zeer effectief is:


Meer weten of ook dit geweldige initiatief steunen? viridiair.nl


Wij wensen Jan-Joris veel succes!


80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page