top of page

Is stof inademen slecht?

Bijgewerkt op: 6 feb.

Een normaal mens ademt per dag meer dan 20.000 keer in en uit. En iedere keer dat we dat doen, komt er met de lucht stof en fijnstof mee naar binnen. Natuurlijk geldt dit zowel thuis, in de natuur maar ook op het werk. Dus het is niet vreemd dat we ons afvragen of stof inademen slecht is.


Is (fijn)stof inademen slecht voor ons?

Dit ligt er dus aan. Ons lichaam is erop gebouwd om stof af te voeren. Maar voor mensen met allergieën of astma kan een teveel aan stof wel gevaarlijk zijn. Voor gezonde mensen wordt stof pas gevaarlijk als er veel schadelijke deeltjes in zitten. Of als het om fijnstof gaat. Lees alles wat u moet weten over het inademen van stof in dit artikel.


Gevolgen slechte luchtkwaliteit

Wat is stof eigenlijk precies?

Stof is een verzamelnaam voor allerlei piepkleine deeltjes uit elkaar gevallen materie. Denk aan dode huidcellen, papiervezels, houtschilfers, lijmdeeltjes, remstof, verfnevel, meel, (las)rook. minuscule pluisjes van kleding of kleine stukjes haar. En ook van buitenaf komen in huis duizend en één stofdeeltjes terecht: aarde, pollen, zand en nog allerlei dingen die u liever niet wilt weten… Kortom: stof ontstaat overal en het kan vrijwel alles zijn. Veel stof komt vrij tijdens allerlei werkprocessen. Bedenk je alleen al hoeveel en hoe vaak we stoffen niet langs elkaar laten bewegen waardoor slijtage plaatsvindt.


Gevaarlijk of ergernis

Veel stof op het werk is voor de meeste mensen een grote ergernis. Als de zon naar binnen valt, danst het stof in de lucht en soms is al een paar uur na het afnemen van de werkplek is er alweer een dunne grijze laag zichtbaar. En dat is vervelend en zorgelijk. Gelukkig kunnen longen van gezonde mensen enorme hoeveelheden stof verwerken. En worden de grootste stofdeeltjes al in de neus of luchtpijp tegengehouden door piepkleine haartjes. Dat stof verliest u bijvoorbeeld uw neus te snuiten of door te slikken. Echter de kleinere deeltjes die toch in de longen terechtkomen moeten door het lichaam afgebroken worden. En dat geeft te vaak na verloop van jaren problemen.


De gezondheidsrisico’s van te veel stof op de werkplek.

“Gewoon” stof is geen probleem voor gezonde mensen. Echter als ruimtes echt extreem stoffig / vervuild zijn en u daar veel tijd doorbrengt, is het echter mogelijk dat het lichaam de hoeveelheid stof niet meer goed kan verwerken. Astma, allergieën of andere longaandoeningen liggen dan op de loer of ze verslechteren. Stof wordt wél gevaarlijk op het moment dat er veel schadelijke stoffen in hangen. Bekend zijn bijvoorbeeld benzeen, roet of asbest. Maar ook vloer, hout, papier en meelstof zorgen voor nadelige gezondheidseffecten. Net als bijvoorbeeld lasrook en stof dat vrijkomt bij werkzaamheden in autogarages en autoherstelbedrijven.Specificaties industriële luchtreinger

Fijnstof in op t werk slecht?

Er is een verschil tussen stof en fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer kleine luchtverontreinigende deeltjes die schade kunnen aanrichten in de longen. Het is schadelijk voor de gezondheid om fijnstof in te ademen. Fijnstof is vaak afkomstig uit verschillende bronnen en wordt voor een groot deel door de mens veroorzaakt:

  • Uit het verkeer, zoals uitlaatgassen en rubber

  • Papier en kartonstof

  • Houtstof

  • Inkten, kleurstoffen

  • Kwartstof (cementstof, bouwstof)

  • Uit de industrie, door storten van bulkgoederen

  • Lasrook

  • Uitstoot van printers

  • Lijmsoorten verwerkt in bijvoorbeeld houtproducten

Voordelen recirculerende luchtreinigers

Voordelen recirculerende luchtreinigers

Maar het terugdringen van stof op de werkplek kent nog veel meer voordelen. Misschien wilt u uw medewerkers beschermen tegen schadelijke stofdeeltjes. Bent u op zoek naar een oplossing om te besparen op schoonmaakkosten. Wilt u duurzaam ondernemen of juist voldoen aan wettelijke voorschriften. Lokale afzuiging is vaak onvoldoende om het inademen van stofdeeltjes en ook het neerslaan van deze stoffen goed tegen te gaan, met extra personeels-, onderhouds- en schoonmaakkosten tot gevolg. En met ventileren van ‘frisse lucht’ kunt u juist schadelijke stoffen naar binnen halen en gooit u veel kostbare energie naar buiten. Industriële luchtzuivering op basis van recirculatie beschermt niet alleen uw medewerkers, maar ook uw machines en producten. Het zorgt voor minder ziekteverzuim, lagere onderhoudskosten en bespaart in uw energiekosten.


Heeft u ook last van veel stof op het werk?

Of misschien benauwdheids- of ademhalingsproblemen? CleanAirNederland.com kan voor u een luchtonderzoek uitvoeren om problemen in het binnenmilieu te achterhalen. Wij doen dat onder andere met een datalogger die met een laser fijnstofdeeltjes in de lucht telt. Een computer leest deze data uit en creëert een grafiek waaruit precies kan worden afgelezen of de grenswaarden van fijnstof worden overschreden. Of indien u dat wenst brengen wij u in contact met een luchtmeettechnisch bedrijf. Natuurlijk krijgt u ook tips om teveel stof en fijnstof te verhelpen voor een gezond binnenmilieu.

Wij creëren schone en gezonde binnenomgevingen
Logo Clean Air Nederland215 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page