top of page

Hoe kies ik de beste industriele stofafzuiger / luchtreiniger ?

Gids voor het kiezen

Als het gaat om het beoordelen van de prestaties van een luchtreiniger en het vergelijken van verschillende opties, moet u beginnen met het vergelijken van hun Clean Air Delivery Rate (CADR).

Clean Air Delivery Rate (CADR) is de industriestandaard voor het bepalen van de efficiëntie van een luchtreiniger, zodat u luchtreinigers gemakkelijk kunt vergelijken. 

 

Clean Air Delivery Rate (CADR) = Het product van hoeveel lucht de luchtreiniger per uur behandelt en welk deel van de totale deeltjes in de loop van de tijd in het filter wordt opgevangen. Van belang is dit vergelijk te doen obv een gelijkblijvende deeltjes grootte. bv PM1,0 en op de feitelijke luchtstroom welke de unit door het filter kan "trekken".

Let op! Dit is niet de max m3/h dat de motor kan verplaatsen. Een filter geeft immers weerstand. 

CADR (m3/h) = luchtstroom (m3/h) x scheidingsefficiëntie (%)

Voorbeeld CADR luchtreiniger 1

Gemeten air flow 8.000 m3/h  Gebruikt filter: ePM10 70%  Scheidingspercentage ePM1,0 30%

CADR ePM1,0 = 8.000 x 30% = 2400

 MEESTE LUCHTVERPLAATSING 

Voorbeeld CADR luchtreiniger 2

Gemeten air flow 3.000 m3/h  Gebruikt filter: ePM1,0 90%  Scheidingspercentage ePM1,0 90%

CADR ePM1,0 = 3.000 x 90% = 2700

 BESTE FILTERPRESTATIE 

Voorbeeld CADR luchtreiniger 3

Gemeten air flow 3.500 m3/h  Gebruikt filter: ePM2,5 90%  Scheidingspercentage ePM1,0 80%

CADR ePM1,0 = 3.500 x 80% = 2800

 HOOGSTE CADR 

Een hoog luchtvolume en hoog scheidingsrendement

Een hoge CADR vereist een luchtzuiveringssysteem dat een hoog luchtvolume kan leveren en tegelijkertijd een hoog scheidingsrendement kan behouden. Het is daarom van vitaal belang dat u ervoor zorgt dat het luchtzuiveringssysteem dit kan en dat de leverancier kan garanderen dat het systeem geen luchtstroom verliest, dat wil zeggen hoeveel lucht wordt behandeld of hoeveel deeltjes er in het filter worden opgevangen , na een tijdje.

Welke CADR benodigd voor het gewenste resultaat?

Het is ook belangrijk om na te gaan welke CADR het systeem in uw pand kan bereiken, rekening houdend met bijvoorbeeld geluids- of tochtproblemen, in plaats van alleen te vertrouwen op de maximale luchtstroom en scheidingsefficiëntie van de luchtreiniger. Als je eenmaal bekend bent met het CADR-concept en weet welke luchtstroom per uur elke luchtreiniger kan bereiken, kun je beginnen met vergelijken! Dit start met een goed advies. 

Checklist voor het kiezen

1. Correcte CADR

Zorg ervoor dat u de juiste specificaties krijgt voor de Clean Air Delivery Rate (CADR) die de luchtreiniger kan bereiken zodra deze bij u op locatie is geïnstalleerd en voorzien is van de juiste filtercombinatie. Dus niet alleen de maximale schone luchtstroom van de machine.

2. Filteroppervlak

Zorg ervoor dat de filters die in de luchtreiniger worden gebruikt, zijn getest en geclassificeerd door een onafhankelijk testinstituut volgens ISO16890 of EN1822. Vergelijk tevens het totale filteroppervlak. Dit kan vaak eenvoudig door het vergelijken van alleen al de grootte van het totaal aan filterraam. Hoe groter het filteroppervlak hoe langer de standtijd, hoe lager de kosten.

3. Testresultaat

Vraag om testresultaten van een onafhankelijk, ISO-geaccrediteerd testinstituut voor zowel luchtstroom als scheidingsefficiëntie.

RISE research institutes of Sweden

4. Constant Air Flow

Zorg ervoor dat de luchtreiniger is uitgerust met Constant Air Flow. De garantie voor een gelijke luchtstroom zelfs bij vervuilde filters.

5. Automatische alarmfunctie

Zorg ervoor dat de luchtreiniger een alarmfunctie heeft die je waarschuwt wanneer het tijd is om het filter te vervangen.

6. Sprinklers

Voor plafondinstallaties is het belangrijk om ervoor te zorgen dat geen van de zijkanten van de luchtreiniger langer is dan 1 m, omdat dit kan betekenen dat u uw sprinklersysteem moet aanpassen. Een kostbare verrassing!

7. Minimale dakbelasting

Zorg ervoor dat de luchtreiniger zo licht mogelijk is, vooral voor plafondinstallaties. Dit om een ​​minimale structurele belasting van uw gebouw te garanderen.

8. Optimale werking

Zorg ervoor dat de luchtreiniger zo kan worden geïnstalleerd dat deze optimale prestaties levert zonder in de weg te staan ​​en dat het systeem geen geluidsoverlast, tocht of andere nadelen veroorzaakt.

9. Correcte vergelijkingen

Zorg ervoor dat alle luchtreinigers die u vergelijkt dezelfde totale hoeveelheid schone lucht per uur, CADR, leveren, zodat u "appels met appels" vergelijkt.

10. Totale kosten optellen

Tel de totale kosten op voor de luchtreiniger inclusief installatie, alle benodigde aanpassingen, servicekosten, vervanging van het filter en energieverbruik.

11. Garanties en financierings mogelijkheden

Bekijk welke garanties en financieringsmogelijkheden voor u beschikbaar zijn en hoe lang ze duren.

12. Referenties

Vraag de verschillende leveranciers om referenties met wie u contact kunt opnemen om te vragen naar hun ervaringen.

Wilt u meer weten onze luchtzuiveringsoplossingen en over ons?

Praten over de mogelijkheden of meer informatie?

Wij helpen u graag verder op weg.

bottom of page