top of page

Risico

Onvoldoende luchtreiniging op de werkplek brengt verschillende risico's met zich mee voor het personeel. Het is belangrijk om deze risico's te begrijpen en aan te pakken om een gezonde werkomgeving te waarborgen. Hier zijn enkele van de risico's van slechte luchtreiniging voor het personeel:

  1. Gezondheidsproblemen: Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen bij het personeel. Blootstelling aan verontreinigende stoffen in de lucht kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken, waaronder symptomen zoals hoesten, niezen, benauwdheid en keelpijn. Langdurige blootstelling kan leiden tot ernstigere aandoeningen zoals astma, allergieën en luchtweginfecties.

  2. Verhoogd ziekteverzuim: Ongezonde lucht op de werkplek kan ervoor zorgen dat werknemers vaker ziek worden. Verontreinigende stoffen in de lucht kunnen het immuunsysteem verzwakken en de vatbaarheid voor infecties vergroten. Dit resulteert in een hoger ziekteverzuim, wat de productiviteit negatief beïnvloedt en de werkomgeving belast.

  3. Verminderde productiviteit: Slechte luchtkwaliteit kan de cognitieve functies en productiviteit van werknemers verminderen. Blootstelling aan verontreinigende stoffen kan leiden tot verminderde concentratie, geheugenproblemen en vermoeidheid. Werknemers kunnen moeite hebben om zich te focussen op taken, wat de efficiëntie en output op het werk beïnvloedt.

  4. Allergieën en irritaties: Verontreinigende stoffen in de lucht, zoals pollen, stofdeeltjes en schimmelsporen, kunnen allergische reacties veroorzaken bij gevoelige individuen. Dit kan leiden tot symptomen zoals jeukende ogen, loopneus, huiduitslag en benauwdheid. Door blootstelling aan deze allergenen te verminderen via effectieve luchtreiniging, kunnen allergische reacties worden verminderd en het welzijn van het personeel worden verbeterd.

  5. Slechte geur en comfort: Ongezonde lucht op de werkplek kan vaak gepaard gaan met onaangename geuren, afkomstig van chemische stoffen, uitlaatgassen of andere bronnen. Dit kan het comfort van werknemers verminderen en een negatieve invloed hebben op hun algehele ervaring op het werk. Een goede luchtreiniging kan helpen bij het verwijderen van deze ongewenste geuren en het creëren van een frisse en aangename werkomgeving.


Het is belangrijk voor werkgevers om zich bewust te zijn van deze risico's en te investeren in een effectieve luchtreiniging op de werkplek. Door te zorgen voor schone en gezonde lucht kunnen werkgevers de gezondheid en het welzijn van hun personeel bevorderen, de productiviteit verhogen en de werkomgeving verbeteren.

bottom of page