top of page
2 stage filtering

Flexibiliteit en optimale scheidingsgraad 

Combinatie van filters

Hoogwaardige ISO- certificeerde filters up to HEPA

Een luchtfilter zorgt er voor dat lucht wordt gezuiverd van ongewenste stoffen. Deze stoffen kunnen schimmels, bacteriën, geuren, pollen of eenvoudigweg stofdeeltjes zijn die kunnen leiden tot een verontreinigd en ongezond binnenklimaat. Door het gebruik van de juiste filters vangen onze luchtreinigers alle soorten en maten deeltjes op, van pollen, fijnstof, schimmelsporen en huisstofmijtallergenen tot virussen, bacteriën, rook en verbrandingsdeeltjes.

Het gebruikte filter wordt afgestemd op de behoeften en doelen. Daarbij stellen we u graag de vraag: wilt u vooral een schonere of ook een gezondere werkomgeving met minder stof?

stofgrootte

Stof en fijnstof

Stof bestaat er in allerlei groottes en vormen. Van kleine stukjes vezel die rondzweven door de lucht tot een mengsel van microscopisch kleine vaste deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer (1 micrometer =
0,001 mm) Dit laatste noemen we Fijnstof (volgens spelling in Nederland) of fijn stof (volgens spelling in Vlaanderen) en kan als aerosol lang in de lucht blijven zweven. Het is vooral fijnstof dat ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Terwijl stof meer hinder geeft.

Fijnstof schadelijk voor de gezondheid

Uit epidemiologische en toxicologische gegevens blijkt dat fijnstof bij inademing schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt het bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten tot verergering van hun symptomen veelal op lange termijn. De maximaal toegestane normen voor fijnstof worden in veel bedrijven overschreden.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de gezondheidseffecten ten gevolge van een jarenlange blootstelling aan lagere (gemiddelde) concentraties en gezondheidseffecten ten gevolge van een korte blootstelling aan tijdelijke hoge concentraties fijn stof, ook wel piekconcentraties genoemd.

schadelijkheid fijnstof mens

Via inademing komt fijn stof terecht in neus, de bovenste en onderste luchtwegen en in de longen. Hoe kleiner de diameter van het stof, hoe dieper dit de longen binnendringt. PM10(fijnstof) kan bij inademen binnendringen tot in de bovenste luchtwegen, PM2,5(fijnstof) tot in de diepere luchtwegen en ultrafijn stof kan tot in de longblaasjes binnendringen en hier in het bloed worden opgenomen (zie bovenstaande Figuur).

Welke filterklasse is het meest geschikt ?

Dankzij de norm ISO 16890 is het inzichtelijker geworden welke filterklasse het meest geschikt is voor bepaalde omstandigheden. De benamingen PM10, PM2,5 en PM1 komen overeen met fijnstof waarden die mondiaal gemeten worden door overheden. Ook de Wereldgezondheid Organisatie (WHO) hanteert deze benamingen. Hoe kleiner het stofdeeltje dat tegengehouden wordt met een zo hoog mogelijk percentage .. hoe beter het filter. 

ISO- certificering filters  

Filters worden getest volgens de internationale standaarden en kunnen onderling vergeleken worden op basis van hun eigenschappen. De meeste filters worden getest volgens de mondiale norm ISO 16890. Deze norm heeft in 2017 de Europese norm EN779:2015 vervangen. Afhankelijk van de efficiency worden (fijn)stoffilters volgens de norm ISO 16890 ingedeeld in een bepaalde filterklasse. Deze filterklassen zijn onder te verdelen in vier hoofdgroepen: ISO ePM1, ISO ePM2,5, ISO ePM10 en ISO Coarse. Binnen de hoofdgroepen is er een onderverdeling naar het percentage dat door een filter opgevangen wordt. Om binnen een groep ingedeeld te worden moet een filter minimaal 50% van de deeltjes opvangen.

Waarom kiezen voor Njord industriële luchtreinigers?

Filters voor industriële recirculerende luchtreinigers

zakkenfilter industriële luchtreiniger

ZAKKENFILTER

Het filter is gemaakt met conische zakken wat zorgt voor een optimale luchtstroom, een gelijkmatige verdeling van het stof en maximale gebruik van filtermedia. Dit zorgt voor een lange levensduur en een lage drukval voor de filterklasse en daardoor een laag energieverbruik.

Alle filters zijn gecertificeerd volgens ISO 16890 of EN 1822 en vervaardigd in Zweden.

De filters worden geleverd in een milieuvriendelijke hersluitbare doos met praktische draaggreep.

MINIPLEAT

Minipleat is verkrijgbaar in verschillende varianten en uitvoeringen met strak gevouwen glasvezelmateriaal. Het frame is gemaakt van vochtbestendig hardboard of kunststof. De filters kenmerken zich binnen elke filterklasse door lage drukverliezen met een hoge mate van scheiding.

 

Alle filters zijn gecertificeerd volgens ISO 16890 of EN 1822 en vervaardigd in Zweden.

De filters worden geleverd in een milieuvriendelijke hersluitbare doos met praktische draaggreep.

minipleat filter
NJORD MUCH prefilter

MUCH pre filter

Dit pre-filter hanteren we afhankelijk van het type vervuiling en de wensen van u als klant. 

 

Dit unieke MUCH cassettefilter is voorzien van een een speciaal glasvezelfilter materiaal. en is gemaakt om grotere deeltjes en grovere luchtvervuiling af te scheiden.

 

Het MUCH filter verlengt de levensduur van onze hoofdfilters en reduceert daarmee de totale kosten gemoeid met het reinigen van de lucht. 

Alle filters zijn gecertificeerd volgens ISO 16890 of EN 1822 en vervaardigd in Zweden.

De filters worden geleverd in een milieuvriendelijke hersluitbare doos met praktische draaggreep.

ISO 16890 is een nieuwe testnorm voor luchtfilters die zowel de EN779:2012 (Europa) als ASHRAE 52.2 norm
(VS en Azië) vervangt.


De nieuwe standaard laat zien hoe effectief een filter is bij het uitfilteren van verschillende soorten deeltjesgroottes. 

NJORD filters
bottom of page