top of page
zakkenluchtfilter industriële luchtreiniger

Filters voor industriële recirculerende luchtreinigers

Flexibiliteit en optimale scheidingsgraad met tweetrapsfiltratie

Een luchtfilter is een filter dat ervoor zorgt dat lucht wordt gezuiverd van ongewenste stoffen. Deze stoffen kunnen schimmels, bacteriën, geuren, pollen of eenvoudigweg stofdeeltjes zijn die kunnen leiden tot een verontreinigd en minder gezond binnenklimaat. Voor elke soort stof welke we uit de lucht willen filteren, bestaat een specifiek filter. Vaak wordt een meertraps combinatie van filters gebruikt voor flexibiliteit en optimale scheidingsgraad.

Wat zijn luchtfilters?

Luchtfilters bieden bijvoorbeeld bescherming tegen fijnstof. De Nederlandse bevolking wordt zich steeds bewuster van het belang van schone lucht. Infecties aan de luchtwegen en andere luchtaandoeningen komen steeds vaker voor waarmee het belang luchtreiniging en de keuze van het juiste luchtfilter heel belangrijk is geworden. Tenslotte werkt iedereen graag in een veilige omgeving, schone lucht is daar een belangrijk onderdeel van.

Recirculerende luchtreinigers vs traditionele luchtbehandelingsinstallatie

Luchtfilters zijn dus noodzakelijk voor gezonde binnenlucht! En recirculerende luchtreinigers bieden het voordeel dat de lucht van buiten niet gezuiverd behoeft te worden. Gezonde lucht heeft natuurlijk ook met de aanvoer van zuurstof en de afvoer van gassen en CO2 te maken. Echter in grote gebouwen zoals magazijnen en industriële werkplaatsen is zuurstof en CO2 nooit een probleem. Dit in tegenstelling tot een kantoorruimte of klaslokaal. Daarom zijn recirculerende luchtreinigers voorzien van de juiste filters een beter en voordeliger alternatief voor traditionele luchtbehandelingsinstallaties.  

Welke soorten luchtfilters zijn er?

Er bestaan drie verschillende soorten luchtfilters:

  • Het stoffilter

Een stoffilter wordt ingezet voor het opvangen van stofdeeltjes met een minimum grootte van 0,3 micron (een duizendste van een millimeter). Daarbij kan er gekozen worden voor een stoffilter in een grove of fijne variant. Voorbeelden zijn: paneelfilters / compactfilters (minipleat) en zakkenfilters.

  • (H)EPA-filters

Een veelvoorkomende filter is de (H)EPA filter. (H)EPA staat voor (High) Efficiency Particulate Air filters. Een andere benaming is Absoluut filters. Deze filters worden gebruikt voor het opvangen van de zwevende deeltjes in de lucht tot een grootte van 0,3 micron. (H)EPA-filters worden vaak ingezet in operatiekamers en cleanrooms. 

  • Moleculaire filters

Deze filters verwijderen moleculaire verontreinigingen uit de lucht. Dit zijn bijvoorbeeld schadelijke gassen als NOx (stikstofoxiden) en NH3 (ammoniak) en bak- en rioolgeuren. 

 

Naast deze soorten luchtfilters bestaan er ook nog andere luchtreinigingstechnieken zoals Ionisatie, UV-C en aPCO
 

ISO- certificering filters  

Filters worden getest volgens de internationale standaarden en kunnen onderling vergeleken worden op basis van hun eigenschappen. De meeste filters worden getest volgens de mondiale norm ISO 16890. Deze norm heeft in 2017 de Europese norm EN779:2015 vervangen. Afhankelijk van de efficiency worden (fijn)stoffilters volgens de norm ISO 16890 ingedeeld in een bepaalde filterklasse.

Filterklassen

Deze filterklassen zijn onder te verdelen in vier hoofdgroepen: ISO ePM1, ISO ePM2,5, ISO ePM10 en ISO Coarse. Binnen de hoofdgroepen is er een onderverdeling naar het percentage dat door een filter opgevangen wordt. Om binnen een groep ingedeeld te worden moet een filter minimaal 50% van de deeltjes opvangen.
 

Dankzij de norm ISO 16890 is het inzichtelijker geworden welke filterklasse het meest geschikt is voor bepaalde omstandigheden. De benamingen PM10, PM2,5 en PM1 komen overeen met fijnstof waarden die mondiaal gemeten worden door overheden. Ook de Wereldgezondheid Organisatie (WHO) hanteert deze benamingen. Hoe kleiner het stofdeeltje dat tegengehouden wordt met een zo hoog mogelijk percentage .. hoe beter het filter. 

Waarom Njord industriële luchtreiniging?   

  • Bij alle NJORD industriële luchtreinigers hanteren we dubbele filters voor elke luchtinlaat.

  • Type en klasse filter zijn aangepast aan de omstandigheden en behoefte.

  • Gecertificeerde kwaliteitsfilters die het scheidend vermogen in de loop van de tijd garanderen.

  • Filtertype / filtercombinatie wordt afgestemd op de specifieke behoeften.

  • Ontwikkeld voor het afvangen van alle soorten deeltjes. Van pollen, fijnstof, schimmelsporen en huisstofmijtallergenen tot virussen, bacteriën, rook en verbrandingsdeeltjes. 

Gecertificeerde hoofdfilters voor alle behoeften tot filterklasse HEPA 14.

Als hoofdfilter hanteren we veelal een ISO gecertificeerd ePM1,0 90% hoofdfilter. Natuurlijk is dit afhankelijk van het type vervuiling en de wensen van u als klant. Het betreft vaak een zakkenfilter met speciale media lijkend op glasvezel in een frame van houtcomposiet of een minipleat filter.

zakkenfilter industriële luchtreiniger

ZAKKENFILTER

Het filter is gemaakt met conische zakken wat zorgt voor een optimale luchtstroom, een gelijkmatige verdeling van het stof en maximale gebruik van filtermedia. Dit zorgt voor een lange levensduur en een lage drukval voor de filterklasse en daardoor een laag energieverbruik.

Alle filters zijn gecertificeerd volgens ISO 16890 of EN 1822 en vervaardigd in Zweden.

De filters worden geleverd in een milieuvriendelijke hersluitbare doos met praktische draaggreep.

MINIPLEAT

Minipleat is verkrijgbaar in verschillende varianten en uitvoeringen met strak gevouwen glasvezelmateriaal. Het frame is gemaakt van vochtbestendig hardboard of kunststof. De filters kenmerken zich binnen elke filterklasse door lage drukverliezen met een hoge mate van scheiding.

 

Alle filters zijn gecertificeerd volgens ISO 16890 of EN 1822 en vervaardigd in Zweden.

De filters worden geleverd in een milieuvriendelijke hersluitbare doos met praktische draaggreep.

minipleat filter
NJORD MUCH prefilter

MUCH pre filter

Dit pre-filter hanteren we afhankelijk van het type vervuiling en de wensen van u als klant. 

 

Dit unieke MUCH cassettefilter is voorzien van een een speciaal glasvezelfilter materiaal. en is gemaakt om grotere deeltjes en grovere luchtvervuiling af te scheiden.

 

Het MUCH filter verlengt de levensduur van onze hoofdfilters en reduceert daarmee de totale kosten gemoeid met het reinigen van de lucht. 

Alle filters zijn gecertificeerd volgens ISO 16890 of EN 1822 en vervaardigd in Zweden.

De filters worden geleverd in een milieuvriendelijke hersluitbare doos met praktische draaggreep.

ISO 16890 is een nieuwe testnorm voor luchtfilters die zowel de EN779:2012 (Europa) als ASHRAE 52.2 norm
(VS en Azië) vervangt.


De nieuwe standaard laat zien hoe effectief een filter is bij het uitfilteren van verschillende soorten deeltjesgroottes. 

NJORD filters
bottom of page