top of page

Stof in de logistiek: waar komt het vandaan en wat doe je er tegen?

Bijgewerkt op: 6 apr. 2023

De ophoping van stof en fijnstof is één steeds vaker voorkomend probleem in distributiecentra en magazijnen. Bijna alle logistieke bedrijven hebben ermee te maken. En maken hierdoor stilletjes heel veel minder winst.


Het is moeilijk om stof in de hand te houden. Zeker in een omgeving waar het continue geproduceerd wordt en waar ventilatie geen wenselijke optie is. Dit stof (of fijnstof) is afkomstig van uiteenlopende bronnen, raakt gemakkelijk verspreid in de lucht en zet zich neer op elk beschikbaar oppervlak. Daarnaast brengt het de gezondheid van de werknemers in gevaar. Ze kunnen last krijgen van lichte irritaties bij de ademhaling of zelfs geconfronteerd worden met ernstige problemen zoals chronische longaandoeningen, als hart- en vaatziekten en COPD.Nodeloze aanhoudende uitgaven

Een hoge stofbelasting verhoogt de onderhoudskosten van de aanwezige machines (Autostore en andere magazijnautomatiseringen), het rollend materieel (heftrucks, interne transportmiddelen) en ook de algemene schoonmaakkosten. Dit zijn aanhoudende uitgaven die niet nodig zijn, wat betekent dat stof een probleem is dat moet worden aangepakt.


Maar waar komt dit stof vandaan? Hier vindt u vier stofbronnen waar u moet op letten om uw bedrijf te beschermen.


1. Kartonnen dozen en pallets

De meeste bedrijven leggen de schuld bij hun vorkheftrucks, de vloer en de omgeving omdat ze denken dat die zorgen voor het stof en vuil in hun magazijn. Maar kartonnen dozen, inpakmachines, papierpersen en pallets zijn waarschijnlijk een nog grotere stofbron – het openen, snijden, vouwen, in elkaar zetten, verpakken en transporteren van kartonnen dozen en verplaatsen van houten pallets zorgt voor meer vuil dan u zou denken.


Wanneer een kartonnen doos wordt aangeraakt, gesneden, gevouwen of verplaatst, komen onvermijdelijk hele kleine stofdeeltjes vrij die in de lucht zweven en uiteindelijk naar beneden vallen.

Een inpakmachine geeft zo nog veel meer stof af.. Dit vanwege de grote snelheden en hoeveelheden inpakmaterialen die door deze machine verwerkt worden. Bij een pallet is het niet veel anders. Niet alleen zijn deze vaak vuil maar komen er ook stukjes hout vrij tijdens het laden en lossen. Deze houtsnippers vallen op de grond worden letterlijk en figuurlijk tot stof gereden. Dat vervolgens in de lucht terechtkomt en zich afzet op machines, voorraden en meer...2. Interne transportmiddelen

Tijdens hun verplaatsing wrijven de wielen van vorkheftruks tegen de vloer. Daarbij verpulveren ze stukjes hout, karton en ander afval wat ligt op de vloer. En natuurlijk slijten de banden, de vloer zelf en de remmen. Dit alles genereert veel stof, dat vervolgens door de rijdende vorkheftruck in de lucht wordt gebracht. De luchtwervelingen achter deze middelen maken dat het stof opgeworpen wordt tot ver in de ruimte.


Dit is een ernstig probleem, want stof in de motor van een vorkheftruck vervuilt de bewegende delen en veroorzaakt problemen met het elektrisch systeem. Met onvermijdelijk meer onderhoud of slechte prestaties en misschien zelfs storingen tot gevolg. Deze werkonderbrekingen zijn niet gepland en dus is er sprake van een aanzienlijk productiviteitsverlies.


Wanneer stof zich ophoopt op de vloer, kan het vloeroppervlak glad worden. Daardoor kunnen vorkheftrucks moeilijker tijdig remmen, waardoor ze tegen stellingen, safety-barriers of zelfs mensen kunnen botsen. Gladde vloeren vormen natuurlijk ook een gevaar voor de medewerkers, want ze kunnen vallen en zich bezeren.


3. Goederen bedekt met stof bij binnenkomst

Misschien maakt uw bedrijf de goederen niet zelf, maar zijn ze bij aankomst al bedekt met een laag stof. Laat u dat zo of kiest u ervoor om deze zending te reinigen? Want goederen vol stof versturen, komt uw bedrijfsimago (en die van uw klant) niet ten goede. Als u ervoor kunt zorgen dat de goederen worden bewaard in een schone omgeving en na levering altijd in goede staat aankomen, dan heeft u een overtuigend verkoopargument.


4. Omgeving

Telkens wanneer uw medewerkers de dockdeuren van uw distributiecentrum of magazijn openen, kan er stof en vuil van buiten naar binnen gaan. Dit stof en vuil wordt naar binnen geblazen en kan zich overal afzetten – op vloeren, producten, muren, machines, werknemers en werkplekken. Daarnaast zijn veel bedrijven gelegen langs snelwegen met veel fijnstof afzetting tot gevolg.


Hoe los je deze stofproblemen op?

Zodra u heeft vastgesteld waar het stof in uw magazijnen vandaan komt, kunt u bekijken hoe u het probleem kunt aanpakken. Veel mensen denken dan aan vegen (al dan niet met een veegmachine) en stofzuigen maar dit is kostbaar en tijdrovend. Nee, één van de meest doeltreffende manieren om stof in uw magazijnen te beperken, is door industriële luchtreinigers te installeren.


Meer winst!

Deze industriële luchtreinigers filteren het stof uit de lucht voor het de kans krijgt zich ergens in uw bedrijfsruimte af te zetten – het resultaat is een schone werkplek, tevreden medewerkers en een betere concurrentiepositie. Dit draagt algemeen bij tot een veel beter imago voor uw bedrijf en zal ervoor zorgen dat klanten bij een bezoek aan uw vestiging onder de indruk zijn. En omdat er minder onderhoud gepleegd moet worden en de schoonmaakkosten lager liggen, brengt deze en de lagere ziektekosten, hogere productiviteit en lagere energiekosten u meer winst, tevreden medewerkers en klanten!


En daar doen we het toch voor?!
Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page