top of page

Luchtreinigers verwijderen aerosolen en fijnstof effectief uit de lucht

Bijgewerkt op: 10 jan.

Luchtreinigers zijn effectief in het bestrijden / verwijderen van aerosolen en fijnstof. Dat blijkt uit onderzoek van ondermeer de Technische Universiteit Eindhoven. Wat weten we nu eigenlijk over ventileren tegen aerosolen en luchtreiniging? Lees hier meer.


Luchtreinigers verwijderen aerosolen en fijnstof effectief uit de lucht

Wat zijn aerosolen?

Aerosolen zijn minuscule stof- of vloeistof deeltjes die in de lucht zweven. Een wolk is bijvoorbeeld ook een aerosol, omdat een wolk bestaat uit een grote verzameling waterdruppels (bron). Maar ook fijnstof hoort tot de groep aerosolen. Er bestaan sterke vermoedens onder grote groepen deskundigen dat aerosolen bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. De TU in Eindhoven deed onderzoek naar de werking van luchtreinigers.


De onderzoeksopzet

Veertig mensen werkten zich voor het onderzoek in het zweet in een kleine sportschool. Bijna 150 sensoren maten hoeveel aerosolen vrijkwamen en hoe die zich gedurende de dag door de ruimte verspreidden.


Luchtreinigers verwijderen aerosolen en fijnstof effectief

Uit het onderzoek bleek dat het reguliere ventilatiesysteem in Eindhoven de lucht niet voldoende ververste. Daardoor liep de concentratie aerosolen hoog op. Toen er in dezelfde ruimte luchtreinigers werden geplaatst, verbeterde de situatie aanzienlijk. “De concentratie aerosolen bleef op een continu laag niveau”, zegt hoogleraar en hoofdonderzoeker Bert Blocken van de TU Eindhoven. Blocken denkt dat circuleren met luchtreinigers ook in andere ruimten voordelig is.


Welke manier van ventileren tegen aerosolen is het voordeligst?

Sportscholen kunnen hun manier van ventileren tegen aerosolen verbeteren. Vaak wordt gedacht aan het upgraden van het bestaande ventilatiesysteem. Dit kan echter kostentechnisch nogal tegenvallen. Blocken zegt er tegen de NOS het volgende over: “Een bestaand mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem in een sportschool tien keer sterker maken, kost al gauw 40.000 euro (bron).” Het inzetten van een luchtreiniger om aerosolen uit de lucht te halen is een stuk goedkoper en dus ook beter in het kader van ventileren tegen aerosolen. Daarnaast wordt er extra energie bespaard. Er hoeft namelijk niet extra verwarmd of gekoeld te worden. Nu geldt dit voor sportscholen maar in bedrijven is dit niet anders.


Behoefte aan advies of meer informatie?

Bekijk onze productpagina met luchtreinigers of heeft u verdere vragen en wilt u een vrijblijvend advies? Bel +31 6 38395838 of neem contact met ons op.link


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page