top of page

Waarom schone lucht belangrijk is in de metaalindustrie

Bijgewerkt op: 10 jan.

In deze blog geven we je 5 redenen waarom schone lucht belangrijk is in de metaalindustrie. Net als in iedere andere werkomgeving is het belangrijk dat er sprake is van een gezonde en veilige omgeving. Zeker binnen de metaalverwerkende industrie is dit een punt van aandacht. Hoewel er de afgelopen jaren veel is gedaan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Toch is er in veel productiehallen nog ruimte voor verbetering. Wij geven je graag vijf redenen waarom schone lucht van toegevoegde waarde is voor de metaalsector.


Waarom schone lucht belangrijk is in de metaalindustrie

1. GEZONDHEID WERKNEMERS

Tijdens een groot aantal productieprocessen ontstaat er voor het menselijk oog onzichtbaar fijnstof, waaraan werknemers gedurende werkdag worden blootgesteld. Soms is de concentratie zo hoog dat deze zichtbaar is als een dunne rookwolk / mist. Dit fijnstof kan ook specifieke gevaarlijke stoffen bevatten, zoals kwarts, roet, dieselmotoremissies en fijne ijzer- en metaaldeeltjes. Langdurige, hoge blootstelling aan dit fijnstof vergroot de kans op het krijgen van (long)kanker, COPD en andere luchtwegaandoeningen.2. PRODUCTIVITEIT WERKNEMERS

Werknemers die tijdens hun werkzaamheden aan hoge concentraties gevaarlijke (fijn)stoffen worden blootgesteld kunnen last krijgen van concentratie problemen maar kunnen ook hun irritatie aan de luchtwegen, aan de ogen en huid of hoofdpijn ervaren. Wat kan leiden tot ziekteverzuim, verminderde concentratie en activiteit. Ook al melden werknemers zich dus niet ziek, toch heeft een ongezond werkklimaat direct invloed op de productiviteit. Daarnaast zal er sprake zijn van minder verloop. Want welke werknemer werkt nu graag in een vieze, ongezonde omgeving.


3. VERLENG DE LEVENSDUUR VAN MACHINES EN VERMINDER ONDERHOUD

Ontstoffing van de lucht helpt bovendien bij de bescherming van uw apparatuur. Door het stofniveau te verlagen, zal apparatuur minder snel vervuilen. Hierdoor is er minder onderhoud nodig en wordt de levensduur verlengd.


Waarom schone lucht belangrijk is in de metaalindustrie
Vieze rookwolken

4. GEZONDHEIDS- EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Een veilig en gezond werken is bij wet verplicht. Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken tot hun pensioen en om daarvoor te zorgen bestaat de Arbeidsomstandigheden wet (Arbowet). De Arbowet kent grenswaarwaarden voor veel specifieke schadelijke stoffen zoals metaalstof en kwarts. De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt hier toezicht op. Bij een (ernstige) overtreding kan de inspectie een boete geven of kan zij zelfs het werk (gedeeltelijk) stilleggen totdat de overtreding is opgeheven. Maar ook de jaarlijkse RI&E kan aanleiding geven om zaken te verbeteren.


5. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Wanneer een productieproces veel gevaarlijk (fijn)stof genereert, is het belangrijk om dit onder controle te houden. Niet alleen ten behoeve van de luchtkwaliteit in de werkomgeving, maar ook ten aanzien van de emissie naar de buitenlucht. Het verbeteren van de binnenlucht, zorgt dus ook voor vermindering van emissies naar het milieu.


Waarom schone lucht belangrijk is in de metaalindustrie...

Een gezonde en veilige werkomgeving resulteert in een goede werksfeer en gemotiveerde medewerkers. Verder verhoogt het de productiviteit en beperkt het ziekteverzuim. Een schone werkplek is niet alleen van belang voor werknemers, maar ook voor u. Wilt u inzicht krijgen in uw luchtkwaliteit? Of wilt u begeleiding om uw ambitie en doelen voor schone lucht te bereiken? Ons team helpt u graag verder.Meer weten over hoe luchtreiniging kan helpen


Waarom schone lucht belangrijk is in de metaalindustrieRecente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page