top of page

Het inademen van stof kan ernstige gevolgen hebben

Bijgewerkt op: 6 feb.

Hoewel ieder productiebedrijf anders werkt, allemaal hebben ze een gemeenschappelijk probleem: stof. Ongeacht hoe goed u uw ruimtes reinigt, uw medewerkers en ook uw productiefaciliteiten worden elke dag opnieuw blootgesteld aan stof en fijnstof. Toch staan we zelden stil bij de gevaren van een hoog stofgehalte. Daar waar de meesten van ons wel zijn bekend met de gevaren van blootstelling aan giftige dampen. De werkelijke deeltjesgrootte van het geproduceerde stof hangt af van de toepassing en de gebruikte materialen. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gemakkelijker het is om diep in de longen te dringen en hoe gevaarlijker ze zijn voor de gezondheid van de mens. Het probleem is dat dit hele fijne stof (fijnstof) niet direct zichtbaar is maar het inademen van stof kan ernstige gevolgen hebben.

De rook die wij zien opstijgen is in werkelijkheid fijnstof dat rondzweeft in het ademgebied.
Het inademen van stof kan ernstige gevolgen hebben

Gezondheidsrisico’s & stof

De waarheid is dat het inademen van stof ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw werknemers. Het kan de ademhaling en het algemene welzijn van uw werknemers zodanig beïnvloeden dat uw productiviteit eronder lijdt. Langdurige blootstelling aan stof kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals beroepsastma, longkanker en andere luchtwegaandoeningen.


Hoe ontstaat stof?

Om uw bedrijf optimaal te laten presteren, moet u aandacht besteden aan uw bedrijfsprocessen en uw werknemers want alleen op die manier kunt u het stofprobleem onder controle houden. Daarbij begint u met de vraag: hoe ontstaat stof?


Hier zijn 5 stofbronnen die een impact hebben op de productiesector - en hoe u uw bedrijf en uw werknemers kunt beschermen tegen stof.

Lassen

Het lasproces produceert veel gevaarlijke bijproducten, zo komen fijne stofdeeltjes, dampen, gassen en vonken vrij in de lucht. Deze giftige combinatie komt al even snel in de longen terecht. Lasinstallaties zijn typisch vuile omgevingen die veel afval en stof produceren, wat dan weer een ernstige bedreiging kan vormen voor de gezondheid van uw werknemers.


Verspanen van metaal

Het slijpproces, ongeacht of een slijpmachine, een haakse slijper of een volautomatische metaalbewerkingsmachine wordt gebruikt, creëert veel stof. In een mum van tijd zullen deze stofdeeltjes uw werkplek vervuilen en de werkzaamheden beïnvloeden.


Verspanen van hout

Bij het boren, zagen en schuren van hout komen veel fijne houtsnippers en zaagsel vrij. Het is heel gemakkelijk om dit stof in te ademen en ook ongelooflijk gevaarlijk.


Polijsten en schuren

Elk productieproces dat gebruik maakt van een gecoat schuurmiddel om producten te polijsten of te schuren zal op beide oppervlakken stof creëren. Enerzijds ontstaat stof door de stukjes materiaal welke vrij komen en maar ook het schuurmiddel laat delen los.


Transport en transportbewegingen

Daar waar materialen over elkaar een bewegen ontstaat wrijving en dus stof. Denk hierbij inderdaad aan vloerstof dat vrijkomt wanneer u met een heftruck rondrijdt in de hal. Maar het is niet enkel vloerstof. Ook slijten de banden, de remmen, koolborstels en meer. Stukjes hout, karton en allerlei andere vervuiling op de grond worden "fijn" vermalen en komen middels luchtwerking in de lucht terecht. Het is niet voor niets dat producten welke opgeslagen zijn naast een druk bereden gangpad veel sneller vervuilen. Ook bij het verplaatsen van producten laat komt stof in de lucht dat op de producten achtergebleven was tijdens productie.


Pak uw stofprobleem aan

Naast alle vormen van bronafzuiging en het gebruik van PBM’s is ventilatie en luchtfiltratie de enige manier om de gevaren van stof te bestrijden. Helaas zien we bij veel bedrijven dat een goede bronafzuiging niet altijd te te passen is. Of dat de oplossing door werkdruk en "ongemak" niet gebruikt wordt door uw medewerkers. Soms omdat ze niet willen maar zeker zo vaak omdat het niet kan. Door het stof uit de lucht te filteren of af te zuigen voorkomt u dat het zich kan ophopen en uw werkplek kan aantasten.


Ventilatie of luchtreiniging? Wat is beter?

Wanneer u kiest voor ventilatie (al dan niet met warmteterugwinning) dan moet hier een goede reden voor zijn (bijvoorbeeld de afvoer van giftige gassen en dampen), daar ventilatie gewoonweg een veel duurdere oplossing is. Filtratie op basis van recirculatie werkt namelijk zeker zo goed. Mits de juiste filters en capaciteit in gezet wordt. Lees meer hier over op deze paginaHet inademen van stof kan ernstige gevolgen hebben

Het is zeer belangrijk voor ieder bedrijf om de lucht op de werkplek zo schoon mogelijk te houden en er zo voor te zorgen dat werknemers geen schadelijke hoeveelheden stof inademen en geen chronische longproblemen ontwikkelen. Maar ook helpt het uw bedrijf.. Meer weten? Lees dan hier verder..

43 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page