top of page

Gezondheidsrisico van te veel stof op het werk

Bijgewerkt op: 6 feb.

Hoewel ieder productiebedrijf / fabrikant anders werkt, hebben ze allemaal een gemeenschappelijk probleem: stof. Ongeacht hoe schoon u uw ruimtes ook houdt, uw medewerkers en ook uw productiefaciliteiten worden elke dag opnieuw blootgesteld aan stof. Slechts zelden staan we stil bij de gevaren van een hoog stofgehalte. Daar waar de meesten van ons wel zijn bekend met de gevaren van blootstelling aan giftige dampen. Maar hoe goed kent u de gezondheidsrisico's van teveel stof op het werk?

Gezondheidsrisico van stof op het werk

Gezondheidsrisico van stof op het werk

De waarheid is dat het inademen van stof ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw werknemers. Het kan de ademhaling en het algemene welzijn van uw werknemers zodanig beïnvloeden dat uw productiviteit eronder lijdt. Langdurige blootstelling aan stof kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals beroepsastma en zelfs longkanker.

Om uw bedrijf optimaal te laten presteren, moet u aandacht besteden aan uw werknemers en het stofprobleem onder controle houden. Hiervoor moet u eerst de vraag beantwoorden: hoe ontstaat stof?


Hier zijn 5 stofbronnen die een impact hebben op de productiesector - en hoe u uw bedrijf en uw werknemers kunt beschermen tegen stof.

  1. Verspanen van metaal: Het slijpproces, ongeacht of een haakse slijper, een slijpmachine of een volautomatische metaalbewerkingsinstallatie wordt gebruikt, creëert veel stof. In een mum van tijd zullen deze stofdeeltjes uw werkplek vervuilen en de werkzaamheden beïnvloeden.

  2. Verspanen van hout: Het zagen, boren en schuren van hout met elektrisch gereedschap zorgt voor fijne houtsnippers en zaagsel. Het is heel gemakkelijk om dit stof in te ademen en ook ongelooflijk gevaarlijk.

  3. Lassen: Lasinstallaties zijn typisch vuile omgevingen die veel afval en stof produceren, wat dan weer een ernstige bedreiging kan vormen voor de gezondheid van uw werknemers. Het lasproces produceert veel gevaarlijke bijproducten, zo komen giftige gassen, fijne stofdeeltjes, dampen en vonken vrij in de lucht. Deze giftige combinatie komt al even snel in de longen terecht.

  4. Schuren en polijsten: Elk productieproces dat gebruik maakt van een gecoat schuurmiddel om producten te schuren, te polijsten of af te werken, zal op beide oppervlakken stof creëren. De werkelijke deeltjesgrootte van het geproduceerde stof hangt af van de toepassing en de gebruikte materialen. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gemakkelijker het is om diep in de longen te dringen.

Pak uw stofprobleem aan

Naast alle vormen van bronafzuiging en het gebruik van PBM’s is luchtfiltratie de enige manier om de gevaren van stof te bestrijden. Dit door het stof uit de lucht te filteren nog voor het zich kan ophopen en uw werkplek kan aantasten. Het is zeer belangrijk voor ieder bedrijf om de lucht op de werkplek zo schoon mogelijk te houden en er zo voor te zorgen dat werknemers en ook het management geen schadelijke hoeveelheden stof inademen en geen chronische longproblemen ontwikkelen.

Luchtreiniger op het werk

De industriële luchtfilter units van NJORD filteren het stof uit de lucht en houdt de lucht schoon en gezond om in te ademen. Het resultaat? Een schone ruimte met tevreden en gezonde medewerkers!


Hoe kiest u de juiste industriële luchtreiniger?

Hoe luchtreiniging kan helpen


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page