top of page

Stofrisico’s binnen de industrie.

Hoewel elke industrie anders werkt, een gemeenschappelijk probleem hebben ze allemaal: stof. Ongeacht wat u ook doet, hoeveel u ook schoonmaakt, uw productieomgeving en uw medewerkers worden elke dag opnieuw blootgesteld aan (fijn)stof. Vele van ons zijn bekend met de gevaren van blootstelling aan giftige dampen, maar hoe vaak staat u stil bij de gevaren van stof?

Risico’s

Naast dat stof extra schoonmaak tot effect heeft en uw bedrijfsproces negatief beïnvloed door afzetting op stellingen, voorraden en in machines. Is het tevens een feit dat het inademen van stof ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw werknemers. Het kan de ademhaling en het algemene welzijn van uw werknemers zodanig beïnvloeden dat uw productiviteit eronder lijdt. Het is verder in diverse onderzoeken aangetoond dat langdurige blootstelling aan stof ernstige ademhalingsproblemen kan veroorzaken, zoals beroepsastma en zelfs longkanker.

Om uw bedrijf optimaal te laten presteren, moet u aandacht besteden aan uw werknemers en het stofprobleem onder controle houden. Hiervoor moet u eerst de vraag beantwoorden: hoe ontstaat stof?


Hier zijn 5 stofbronnen die een impact hebben op de productiesector - en hoe u uw bedrijf en uw werknemers kunt beschermen tegen stof.


1. Schuren, stralen en polijsten

Elk productieproces dat gebruik maakt van een gecoat schuurmiddel om producten te schuren, te stralen of te polijsten of af te werken, zal stof in de productieruimte brengen. De hoeveelheid en de deeltjesgrootte van het stof hangt af van de toepassing, de gebruikte materialen en de wijze waarop andere preventieve maatregelen zijn getroffen. Helaas zien we in de praktijk dat door verkeerd gebruik, te geringe effectiviteit en verkeerd handelen nog steeds veel stof in de lucht terecht komt. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gemakkelijker het is om diep in de longen te dringen.


2. Metaalbewerking

Las- en snij- en ook andere metaalbewerkingsinstallaties zijn typisch vuile omgevingen die veel afval en stof produceren, wat dan weer een ernstige bedreiging kan vormen voor de gezondheid van uw werknemers. Zowel las als slijpprocessen produceren veel gevaarlijke bijproducten, zo komen giftige gassen, fijne stofdeeltjes, dampen en vonken vrij in de lucht. Deze giftige combinatie komt al even snel in de longen terecht.

In het bijzonder bij het slijpproces, ongeacht of een slijpmachine, een haakse slijper of een automatische slijpmachine wordt gebruikt, wordt veel stof gecreëerd. In een mum van tijd zullen deze stofdeeltjes uw werkplek vervuilen en de werkzaamheden negatief beïnvloeden.


3. Zagen

Het zagen van hout met elektrisch gereedschap zorgt voor fijne houtsnippers en zaagsel. Het is heel gemakkelijk om dit stof in te ademen en ook ongelooflijk gevaarlijk.


4. Vochtige processen zoals schilderen, spuiten

Misschien bent u er zich niet van bewust, maar natte productieprocessen - zoals verven en lakken – brengen de kwaliteit van de binnenlucht sterk in gevaar. Bij veel industriële verf, lakken en coatingprocessen worden naast stof ook gevaarlijke bijproducten zoals VOC's (vluchtige organische stoffen) geproduceerd. Gezien de samenstelling van veel verven, lakken en coatings ontstaat vaak een giftige combinatie die zeer gevaarlijk is om in te ademen.Pak uw luchtverontreinigingsprobleem aan!

Het is van cruciaal belang dat u de lucht op uw werkplek zo schoon mogelijk houdt om ervoor te zorgen dat uw werknemers geen schadelijke hoeveelheden stof inademen en geen gezondheidsproblemen ontwikkelen. Dit kan op eenvoudige wijze door de hoeveelheid stof op de werkplek sterk te reduceren. De meest affectieve manier om de gevaren van stof te bestrijden, is door het stof uit de lucht te filteren nog voor het zich kan ophopen en uw werkplek kan aantasten.


Als uw productiefaciliteit te kampen heeft met een hoog stofgehalte dan is een vrijblijvend gesprek met onze adviseur wellicht een belangrijke stap naar een schonere en gezondere werkomgeving. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden op het gebied van stoffiltratie, lucht purificatie en cleaning. Met als doel; Een schone ruimte met tevreden en gezonde medewerkers!47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page