top of page

HOE VEILIG WERK JIJ?

Wist je dat je ziek kunt worden van je werk?

Door onveilig te werken met gevaarlijke stoffen kun je allergische reacties, astma of zelfs longziekten en kanker oplopen. Veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen is vaak makkelijker dan je denkt. Maar het vraagt dagelijkse aandacht.

Als je blootgesteld wordt aan gevaarlijke stoffen kun je allergische reacties krijgen. Of zelfs ernstige longziektes en kanker. Elk jaar overlijden 4.100 mensen in Nederland aan ziektes die ze door gevaarlijke stoffen op het werk hebben opgelopen. Het gevaar schuilt in veel meer stoffen dan je denkt. Houtstof, papierstof, dieselrook, betonstof, lasrook, verfproducten, meelstof, lak, oplosmiddelen…

Hoewel al deze stoffen nooit volledig te verbannen zijn kan het risico sterk verminderd worden door toepassing van de hedendaagse technieken en ook het kritisch kijken naar werkprocessen.


BLOOTSTELLING

In een productieomgeving kunnen hoge niveaus van blootstelling worden bereikt, vele malen hoger dan in de thuissituatie. Naast de hoogte van de blootstelling speelt ook de frequentie en duur waarmee blootstelling aan stoffen plaatsvindt een rol. Eens in de zoveel jaar je huis schilderen is wat anders dan schilder zijn.


ZORGPLICHT

Ten aanzien van werknemers zullen werkgevers invulling moeten geven aan hun zorgplicht, onder andere door voorlichting, ondersteuning en controle. Zolang er geen informatie over gevaarlijke stoffen op de werkplek aanwezig is, is de onderkenning van risico’s afhankelijk van de aanwezige kennis bij een medewerker of komt het risico aan het licht door een incident.

SILICA Een voorbeeld dat aantoont hoe belangrijk het is om gezondheid van werknemers in den brede te bekijken: bij een man van 48 jaar die werkte als betonboorder, werd een lichte vorm van COPD vastgesteld. Hij rookte sinds vele jaren en daarom kreeg hij ondersteuning bij het stoppen met roken en werd hij behandeld met inhalatie medicatie. Hij kon zijn werk nog goed aan. Tien jaar later ging hij hoesten en bleek er sprake van longkanker. De CT scan van de longen toonde niet alleen deze afwijking, maar ook zeer veel kleine nodulen (knobbeltjes) verspreid in beide longen, die passen bij silicose. Dat ontstaat door het langdurig inademen van silica of kwartsstof uit steen en beton. Silica kan ook COPD veroorzaken en is kankerverwekkend. De blootstelling bleek al vele jaren hoog, zonder aandacht voor beheersmaatregelen. (bron: https://www.arboportaal.nl/campagnes/veilig-werken-met-gevaarlijke-stoffen/praktijkverhalen/jos-rooijackers) REDUCEREN VAN  Kijk voor wat betreft het terugbrengen van de risico's vooral naar technische en organisatorische maatregelen en dan naar persoonlijke beschermingsmiddelen. Door het sterk terugbrengen van de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht middels filtering en/of purificatie reduceer je op eenvoudige en doeltreffende wijze de risico's zonder dat u daarbij afhankelijk bent van wil/onwil van uw personeel om BPM's te gebruiken.  Meer weten over wat wij voor u, uw bedrijf en uw medewerkers kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. CleanAirNederland.com info@cleanairnederland.com Joes van Hees 06-38395838 

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page