top of page

De (on)zichtbare kosten van een slechte luchtkwaliteit op de werkvloer

Bijgewerkt op: 25 apr. 2023

Sommige gevolgen van een slechte luchtkwaliteit zijn direct duidelijk, meetbaar en zichtbaar. Maar wist u dat het grootste deel niet altijd even zichtbaar zijn maar wellicht de grootste kostenpost en risico's met zich meebrengt?


Deze onzichtbare kosten – zoals schade aan het welzijn en de motivatie van werknemers, de gevolgen van productievertragingen, de inzet van extra tijdelijk personeel, verminderde kwaliteit en de impact op de bedrijfsreputatie – zijn vaak nog veel schadelijker.

Stofvervuiling op het werk kan veel potentiële problemen veroorzaken van het in gevaar brengen van de gezondheid van het personeel tot het schaden van klantrelaties en uw reputatie door verslechterde productkwaliteit en productievertragingen.


STOF EN DE GEZONDHEID VAN UW PERSONEEL

Een stoffige fabriek, magazijn of andere werkplek kan gevolgen hebben voor uw gezondheid en die van uw collega's. Langdurige blootstelling aan stof op het werk is in verband gebracht met longontsteking, astma en andere longaandoeningen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD). Hieronder staan enkele van de belangrijkste gezondheidsrisico's van stof op het werk.


  • ASTMA EN ADEMHALING: Bepaalde soorten stof (inclusief die van veelgebruikte producten zoals graan, meel en hout) kunnen astmasymptomen verergeren. Verschillende onderzoeken tonen het verband aan tussen de ➥ stofdeeltjes PM10 en PM2.5 en ademhalingsproblemen, waaronder astma, COPD (chronische obstructieve longziekte) en longontsteking.

  • HUID- EN OOGIRRITATIE: Stof op de werkplek kan de ogen en de huid irriteren. De symptomen variëren afhankelijk van waar het stof van is gemaakt. In sommige gevallen kan stof leiden tot huidzweren en dermatitis. Bepaalde soorten stof kunnen ook huidkanker veroorzaken.

  • KANKER EN HARTZIEKTE: Volgens de ➥ Six Cities-studie van Harvard School of Public Health is er een sterk verband tussen blootstelling aan luchtverontreiniging en uw levensverwachting. Mensen die gedurende langere perioden worden blootgesteld aan luchtverontreiniging door stofdeeltjes, hebben een kortere levensverwachting, grotendeels als gevolg van het vaker voorkomen van hart- en vaatziekten en longkanker.

  • SILICOSE: Silicose is een zeer ernstige vorm van longziekte die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan silicastof. Zand en steen bevatten silica, dat wordt gebruikt om producten te maken zoals glas, aardewerk, keramiek, bakstenen, beton en kunststeen.

  • VALLEN EN STRUIKELEN: Een opeenhoping van stof op de vloer van uw werkplek kan leiden tot gevaarlijke situaties. Zo levert het struikelgevaar op. Meng stof met olieachtige afzettingen dan levert dit extra slipgevaar op voor mensen en voertuigen.

  • SLECHT ZICHT: Hoge niveaus van stof in de lucht kunnen betekenen dat er een verhoogt risico bestaat op "een vuiltje in het oog" en vergroot de kans op een ongeval.


Maar werken in een vervuilde omgeving zorgt ook voor concentratie problemen, minder gemotiveerde werknemers en dus een verlaging van de productiviteit


VERLIEZEN VOOR VERMINDERDE PRODUCTIVITEIT / EFFECTIVITEIT

Stof kan sensoren op machines en de efficiëntie van apparatuur in de loop van de tijd aantasten, wat kan leiden tot stilstand en een afnemende productiviteit. Hetzelfde geldt voor verwarmings- en koelsystemen: als ze verstopt raken met stof verbruiken ze meer energie om de binnentemperatuur op peil te houden. Hoe meer stof je op je werk hebt, hoe meer geld je moet uitgeven aan schoonmaken. Schoonmaken gaat dus niet alleen over esthetiek.


KLANTTEVREDENHEID

Klanten kopen producten steeds vaker rechtstreeks uit het magazijn en zullen ze eerder retour sturen / reclameren als ze vuil zijn. Hoe meer retouren en klachten u ontvangt, hoe hoger de financiële kosten voor uw bedrijf. Bovendien, als bekend wordt dat uw producten niet in orde zijn, met slechte recensies online, kunnen bestaande en potentiële klanten ergens anders gaan zoeken.

IMAGO EN REPUTATIE

Uw merk is enorm belangrijk, en een deel daarvan is uw reputatie. Potentiële investeerders, werknemers en klanten zullen het liefst werken met een bedrijf met een goed bedrijfsimago - in tegenstelling tot een bedrijf dat bekend staat om zijn vuile werkomgeving en producten bedekt met stof.


GEZONDHEIDS- EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Bedrijven moeten voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften van de overheid. Ze moeten ervoor zorgen dat de productie- en de werkomgeving veilig zijn en dat er geen gezondheidsrisico's ontstaan. De regelgeving bevat regels met betrekking tot luchtverontreinigingen op de werkplek. Kwalititeitsinspecteurs en overheidsinstanties kunnen aandringen op een verbeterprogramma, of zelfs vervolgen, als zij constateren dat een bedrijf de wettelijke (stof)limieten overschrijdt.


BRANDGEVAAR

Wist u dat stof brandgevaar kan opleveren? Stof van metaal, plastic en natuurlijke materialen zoals suiker, bloem, graan en hout, brandt allemaal onder bepaalde omstandigheden. Hoe fijner de stofdeeltjes, hoe gemakkelijker ze verbranden.


Stof en ook andere luchtverontreinigingen zijn een probleem welke, indien aangepakt op de juiste manier, u niet alleen helpen uw productiefaciliteit veilig, schoon en fris te houden maar ook om dit te doen te zonder meerkosten. Wij vertellen u graag meer..

16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page