top of page

Schone binnenlucht is noodzakelijk in coronatijd

Bijgewerkt op: 15 jan. 2021

Nu vanwege het slechte weer steeds meer mensen binnen zijn, onderstrepen wij nogmaals het belang van een goede norm voor de binnenlucht op kantoor maar ook binnen fabriekshallen en logistieke centra. In deze blog leest u hier meer over.


Verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes

Uit steeds meer studies blijkt dat aerosolen (kleine zwevende deeltjes) een grote rol spelen in de overdracht van het coronavirus in binnenruimtes. Het is dus van belang dit aantal deeltjes te reduceren. Dit kan met behulp van goede ventilatie en luchtzuiveringsapparaten. Want als je in een ruimte bent welke teveel virussen bevat dan kunnen hierdoor besmettingen ontstaan. In ondermeer Amerika en Duitsland wordt dit al onderkend en worden maatregelen genomen om binnenruimtes coronaproof te maken. In Nederland blijven noodzakelijke maatregelen tot op heden uit.


Bij CleanAirNederland.com vinden wij dat iedereen recht heeft op schone binnenlucht. De binnenluchtkwaliteit is in Nederland niet of nauwelijks aan normen onderhevig, er wordt niet gemonitord en er is nauwelijks toezicht of handhaving. Wij staan achter een aanpassing en vinden, zoals ook aangegeven in het Deltaplan Ventilatie een nieuwe norm binnenlucht noodzakelijk. In dit plan wordt gepleit voor een hogere ventilatievoud in binnenruimtes. Deze is nu te laag om aerosolen, maar ook andere luchtvervuiling zoals fijnstof, VOC's of andere luchtverontreinigingen effectief weg te werken. Helaas filteren veel bestaande HVAC (ventilatie) systemen virussen niet of nauwelijks uit de lucht. Heel veel bedrijven weten niet hoe de ventilatie geregeld is en welke maatregelen er genomen moeten worden om het kantoor, de vergaderruimten of laat staan de productieruimten coronaproof te maken. Veel managers en ook werknemers worstelen met de onduidelijke corona-richtlijnen rond ventilatie.

De oplossing voor een veilige werkomgeving Dit is wat u kunt doen. Want als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen op het gebied van ventilatie dan zijn de risico’s op besmettingen groot. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de werknemers na de corona-uitbraak voornamelijk op kantoor is blijven werken. Daarnaast zien we ook dat mensen in de productie gewoon weg niet thuis kunnen werken en dus nog veel meer risico lopen. Met onze NJORD Safezone of de pureAir office purifiërs kunt u zorgen voor een veiligere werkomgeving. Niet alleen zuiveren deze oplossingen de aangezogen lucht tot wel 99,95%. Ze doden daarnaast ook nog schimmels, bacteriën en virussen in de lucht en op oppervlakken. Met behulp van deze luchtreinigende oplossingen kunnen kantoren en vergaderruimtes coronaproof worden gemaakt. Medewerkers kunnen dan weer opgelucht adem halen en uw bedrijf kan blijven draaien in deze moeilijke tijd. Maar ook voor grotere ruimten (logistiek, productiehallen) kennen we oplossingen met vrijwel dezelfde functionaliteiten.


NJORD XP-M met aPCO techniek

Kostenplaatje zieke medewerker versus coronaproof maken werkomgeving In een eerdere blog hebben wij berekend dat het verzuim van een zieke medewerker met een gemiddeld jaarinkomen ruim € 410,- per dag kost. Bij een verplichte korte quarantaine waarbij thuiswerken niet mogelijk is en er geen vervanger gezocht wordt komt dit bedrag op bijna € 200,-. Los van deze kosten zorgen de huidige coronamaatregelen voor de neergang van de economie en gezondheidsschade die misschien ook op generaties na ons kan blijven doorwerken. Eén NJORD XP-M luchtreiniger (geschikt voor ruimten tot 500 m3) met aPCO technologie kost op leasebasis ongeveer € 115,- per maand. En een PureAir airpurifier (geschikt voor ruimten tot 100 m3) met de zelfde technologie nog veel minder. De luchtreinigers zijn verplaatsbaar en dus ook in andere ruimtes te gebruiken. Maak zelf de rekensom en kom in actie!

Meer weten over de mogelijkheden voor uw werkomgeving? Neem contact op voor vrijblijvend advies op maat.

16 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page