top of page

Fijnstof: levensgevaarlijk voor werknemers!

Bijgewerkt op: 16 nov. 2023

Elk jaar sterven er wereldwijd 3,5 miljoen mensen aan de schadelijke gevolgen van fijnstof in de lucht. Ook voor werknemers van uw organisatie zijn deze zeer kleine fijnstofdeeltjes levensgevaarlijk. Zorg dus dat u weet hoe u hun kunt beschermen. En neem opmerkingen over droge mond, ogen of luchtwegklachten serieus. Want ook u ademt toch liever schone lucht?!Zorgplicht werkgever

Als werkgever bent u verplicht om werknemers te beschermen tegen overmatige blootstelling aan fijnstof. Dit houdt in elk geval in dat u dit risico moet opnemen in uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en zo nodig moet handelen. Houd werkplekken bijvoorbeeld zo veel mogelijk stofvrij, zorg voor voldoende ventilatie en zet bronnen van fijnstof in een aparte, goed geventileerde ruimte met afzuiging.


Afzuiging/ventilatie is kostbaar

Met de huidige energieprijzen is afzuiging of ventilatie kostbaar. Dit vooral vanwege de conditioneringskosten welke gemaakt moeten worden om de ruimte voldoende warm of juist gekoeld te houden. In dat geval kunnen luchtreinigers op basis van recirculatie een oplossing zijn.


Viezigheid glipt moeiteloos door afweersysteem

Fijnstof valt onder de gevaarlijke stoffen en is een verzamelnaam voor alle deeltjes die zo klein zijn dat ze moeiteloos langs het afweersysteem in de luchtpijp en de longen glippen. Deze deeltjes zijn kleiner zijn dan 2,5 micrometer (0,0025 millimeter) en onzichtbaar voor het blote oog. Toch is fijnstof wel zichtbaar in de vorm van een waas die soms in de ruimte hangt. Is de ruimte beperkt dan is een fijnstofmeting een goede start voor de gewenste duidelijkheid. Want fijnstof kan leiden tot een beroerte, longkanker, de chronische longaandoening COPD of zelfs een hartaanval.Normen worden wereldwijd overschreden

Wereldwijd worden de internationale normen voor de uitstoot van fijnstof sterk overschreden. Als de uitstoot van fijnstof binnen de normen van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou blijven, zouden er jaarlijks 2 miljoen mensen minder overlijden aan de schadelijke gevolgen van fijnstof. Dit stellen Amerikaanse onderzoekers van de University of Texas in Austin.


WILT U OOK VERZEKERD ZIJN VAN ECHT SCHONE LUCHT IN UW WERK- OF VERBLIJFSRUIMTE?18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page