top of page

Houtstof: gevaarlijk en ongezond voor personeel en bedrijf

Bijgewerkt op: 15 nov. 2023

Houtstof kan een potentieel gevaar vormen voor personeel en bedrijf, vooral als het in grote hoeveelheden wordt geproduceerd en niet goed wordt afgevangen.


Houtstof bestaat uit kleine deeltjes die vrijkomen tijdens processen zoals zagen, schuren, snijden en bewerken van hout. Bij veel bedrijven worden deze deeltjes afgezogen met behulp van een centraal afzuigsysteem. Helaas kan niet alle gevaar daarmee voorkomen worden. Ondanks deze afzuiging blijven deeltjes vrijkomen bij de bewerking. Deze veelal fijnstofdeeltjes gaan zweven in de lucht en vormen een risico voor de gezondheid van werknemers en ook het bedrijf. Houtstof is gevaarlijk en ongezond.

Industriële luchtfiltering zorgt voor een veilige en gezonde werkplek
Houtstof; gevaarlijk en ongezond

Houtstof: gevaarlijk en ongezond

Enkele mogelijke gevaren van houtstof zijn:

  1. Gezondheidsrisico's: Inademing van houtstof kan leiden tot luchtwegirritatie, allergische reacties en zelfs ernstigere gezondheidsproblemen zoals ademhalingsaandoeningen en houtstoflongziekte.

  2. Brandgevaar: Houtstof is brandbaar en kan een explosief mengsel vormen in de lucht, wat een ernstig brandgevaar kan opleveren, vooral in omgevingen waar ontstekingsbronnen aanwezig zijn.

  3. Extra onderhoud aan machines en pand: het stof in de lucht is vaak ook de koellucht voor motoren en andere (computer)systemen. Hoe meer stof in de lucht hoe sneller deze machines aan de binnenzijde onderhoud nodig zullen hebben. Ook het pand zelf (spanten, aanrijdbeveiligingen, stellingen) zal meer frequent schoongemaakt moeten worden.


Luchtreiniging helpt

Industriële luchtreinigers met recirculatiesystemen kunnen worden ingezet om de luchtkwaliteit te verbeteren door houtstof en andere verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. Deze systemen zuigen de lucht op, filteren de verontreinigingen eruit en blazen vervolgens schone lucht terug in de ruimte. Ze zijn zeer effectief in het verminderen van de concentratie van houtstof en het verminderen van de gezondheidsrisico's en het brandgevaar.


Belangrijke overwegingen bij aanschaf

Bij het gebruik van industriële luchtreinigers met recirculatiesystemen voor het beheersen van houtstof, zijn enkele belangrijke overwegingen:

  1. Filtratiesysteem: Zorg ervoor dat de luchtreiniger is uitgerust met filters die geschikt zijn voor het opvangen van houtstofdeeltjes. Hoog-efficiënte filters (bijvoorbeeld ePM1,0 85%) zijn doorgaans effectief bij het opvangen van fijne deeltjes zoals houtstof.

  2. Luchtvolume en circulatie: Kies een luchtreiniger die voldoende luchtcirculatie en -capaciteit biedt om de vereiste luchtwisselingen per uur te bereiken in de ruimte waarin houtstof wordt gegenereerd. Het is belangrijk dat deze capaciteit gewaarborgd blijft over tijd..

  3. Onderhoud: Regelmatig onderhoud van de luchtreiniger is essentieel om de effectiviteit ervan te behouden. Filters moeten op tijd worden vervangen om te voorkomen dat ze verstopt raken en hun efficiëntie verliezen. Overweeg een servicecontract.

  4. Plaatsing: Plaats de luchtreiniger strategisch op plekken waar de concentratie van houtstof het hoogst is, om de efficiëntie te maximaliseren.

Het is belangrijk om de specifieke eisen en kenmerken van jouw industriële omgeving te overwegen bij het kiezen en implementeren van industriële luchtreinigers voor het beheersen van houtstof. Wij kunnen u daarbij helpen. Neem vrijblijvend contact op met ons:

info@cleanairnederland.com


12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page