top of page

De nadelen van fijnstof voor bedrijven.

Bijgewerkt op: 10 nov. 2023

Het hebben van te veel fijnstof in een bedrijf kent eigenlijk alleen maar nadelen. Fijnstof kan leiden tot verschillende problemen en risico's die het bedrijf negatief kunnen beïnvloeden. Het kan de gezondheid van werknemers schaden, de productiviteit verminderen en de werkomgeving onaangenaam maken. Laten we ze eens bekijken:


Gezondheidsrisico's:

Blootstelling aan hoge niveaus van fijnstof kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, astma, longziekten en allergieën. Werknemers die regelmatig worden blootgesteld aan fijnstof kunnen gezondheidsklachten ontwikkelen, wat kan leiden tot hogere ziektekosten en verzuim.


Lagere productiviteit:

Werknemers die werken in een omgeving met te veel fijnstof kunnen sneller vermoeid raken en zich minder goed concentreren, wat de productiviteit kan verminderen. Een ongezonde werkomgeving kan er ook toe leiden dat werknemers minder gemotiveerd zijn om te werken.


Schade aan apparatuur:

Fijnstof kan zich ophopen op machines en apparatuur in het magazijn, waardoor hun efficiëntie kan worden aangetast. Dit kan leiden tot hogere onderhoudskosten en een kortere levensduur van de apparatuur.


Slechte reputatie:

Als het magazijn bekend staat om zijn slechte werkomgeving en gezondheidsrisico's, kan dit de reputatie van het bedrijf schaden. Dit kan leiden tot problemen bij het aantrekken van gekwalificeerde werknemers en het aangaan van zakelijke relaties met klanten en leveranciers.


Hoe pak je het (fijn)stof probleem binnen je bedrijf nu aan?

Om de nadelen van te veel (fijn)stof in het bedrijf te verminderen, moet het bedrijf maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit kan onder meer het implementeren van goede afzuiging, luchtfilters en regelmatig schoonmaken omvatten. Een gezonde werkomgeving verbetert de gezondheid en het welzijn van werknemers en de productiviteit verhogen, wat uiteindelijk ten goede komt aan het bedrijf.

Gezondheidsrisico's: Blootstelling aan hoge niveaus van fijnstof kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, astma, longziekten en allergieën. Werknemers die regelmatig worden blootgesteld aan fijnstof kunnen gezondheidsklachten ontwikkelen, wat kan leiden tot hogere ziektekosten en verzuim. Lagere productiviteit: Werknemers die werken in een omgeving met te veel fijnstof kunnen sneller vermoeid raken en zich minder goed concentreren, wat de productiviteit kan verminderen. Een ongezonde werkomgeving kan er ook toe leiden dat werknemers minder gemotiveerd zijn om te werken. Schade aan apparatuur: Fijnstof kan zich ophopen op machines en apparatuur in het magazijn, waardoor hun efficiëntie kan worden aangetast. Dit kan leiden tot hogere onderhoudskosten en een kortere levensduur van de apparatuur. Slechte reputatie: Als het magazijn bekend staat om zijn slechte werkomgeving en gezondheidsrisico's, kan dit de reputatie van het bedrijf schaden. Dit kan leiden tot problemen bij het aantrekken van gekwalificeerde werknemers en het aangaan van zakelijke relaties met klanten en leveranciers.
De werkelijke kosten van fijnstof bij bedrijven

Het hebben van te veel fijnstof in een bedrijf kan inderdaad verschillende nadelen hebben voor een bedrijf, zoals hierboven besproken.


Een mogelijke oplossing om dit probleem aan te pakken, is het gebruik van fijnstoffilters, zoals de NJORD-fijnstoffilters. Deze filters kunnen helpen om de luchtkwaliteit in het magazijn te verbeteren en de negatieve effecten van fijnstof te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop fijnstoffilters zoals die van NJORD Clean Air kunnen helpen:

 1. Fijnstofverwijdering: NJORD-fijnstoffilters zijn ontworpen om kleine deeltjes, zoals fijnstof, uit de lucht te verwijderen. Ze kunnen voorkomen dat fijnstof zich ophoopt in de lucht, waardoor de algehele luchtkwaliteit verbetert.

 2. Gezondheid van werknemers: Door fijnstof uit de lucht te verwijderen, kunnen fijnstoffilters de gezondheidsrisico's voor werknemers verminderen. Dit kan helpen om ademhalingsproblemen, allergieën en andere gezondheidsklachten te voorkomen.

 3. Efficiëntie van apparatuur: Fijnstof kan zich ophopen op machines en apparatuur, wat de efficiëntie kan verminderen en de levensduur kan verkorten. Door fijnstof te filteren voordat het de machines bereikt, kunnen fijnstoffilters helpen om de apparatuur in goede conditie te houden.

 4. Lagere onderhoudskosten: Het gebruik van fijnstoffilters kan ook leiden tot lagere onderhoudskosten, omdat de apparatuur minder snel verstopt raakt door fijnstof.

 5. Verbeterde werkomgeving: Een betere luchtkwaliteit in het magazijn kan de werkomgeving aangenamer maken voor werknemers, wat hun motivatie en productiviteit kan verhogen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit van fijnstoffilters afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de juiste dimensionering en installatie, regelmatig onderhoud en het type fijnstof waarmee het magazijn te maken heeft. Het is daarom essentieel om een professionele beoordeling te laten uitvoeren door experts voordat je fijnstoffilters installeert.


Kortom, het gebruik van fijnstoffilters zoals NJORD kan een effectieve oplossing zijn om de nadelen van te veel fijnstof in het magazijn aan te pakken en een gezondere en productievere werkomgeving te creëren.

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page