top of page

Wat zijn de gevaren van houtstof voor uw bedrijf ?

Bijgewerkt op: 10 jan.

Pallets, meubels, ramen, deuren, boten, bekistingen, terrassen… Hout is een veelzijdig, ecologisch materiaal dat duurzaam, recyclebaar en klimaatvriendelijk is. Het is misschien wel het oudste bouwmateriaal. Een materiaal dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Houtstof is onvermijdelijk bij het met de hand of machinaal bewerken. Denk daarbij niet alleen aan zagen en schuren van hout, houtmaterialen of houtcomposieten. Maar ook aan andere bewerkingen. Ook wordt bij het schoonmaken van de werkplaats neergeslagen houtstof in de ruimte verspreid; het gaat zweven en wordt ingeademd. Wilt u de gevaren van houtstof tegengaan lees dan verder...

Meer weten? Lees snel verder over de gevolgen én de oplossingen voor stofafzuiging bij houtbewerking.

Minimaliseer de gevaren van houtstof met juiste combinatie van stofafzuigers en luchtreinigers.
Luchtreinigers binnen een machinale zagerij

Wat zijn de effecten?

Er ontstaan regelmatig stofwolken in omgevingen waar met hout gewerkt wordt. Deze vervuiling is duidelijk zichtbaar in de lucht en op de werkvloer, het kriebelt in je keel of je voelt het prikken in je ogen. Houtstof is net zo vervelend en schadelijk voor de gezondheid als fijnstof. In het algemeen geldt: hoe fijner het is, hoe gevaarlijker voor mensen, omdat de fijnste deeltjes niet alleen in de neus, maar ook in de neusbijholten, de longen en zelfs de bloedbaan terechtkomen. Afhankelijk van de houtsoort kan fijn houtstof dat in de lucht zweeft leiden tot specifieke gezondheidsproblemen. Deze problemen kun je voorkomen met de juiste combinatie van stofafzuigers en luchtreinigers. Wij leggen het graag verder uit.


Minimaliseer de gevaren van houtstof met juiste combinatie van stofafzuigers en luchtreinigers.

Minimaliseer de gevaren van houtstof met juiste combinatie van stofafzuigers en luchtreinigers.

Een groot deel van het grofstof en spaanders worden afgevangen door vaak reeds aanwezige stofafzuiging. Maar dat wil niet zeggen dat ál het stof afgevangen wordt. Veel bewerkingen laten zien dat bronafzuiging zijn beperkingen kent. Vooral fijn houtstof ontsnapt eenvoudig. Vaak simpelweg door het filter van de aanwezige bronafzuiging. Dit fijnstof wordt door de luchtstromen meegenomen de hal in. Aanvullende luchtreiniging in de werkplaats is daarom belangrijk. Onze NJORD XP industriële luchtreinigers reduceren de ziekmakende vervuiling, waardoor een gezonde werkomgeving ontstaat. Deze hoogwaardige "stofzuigers" filteren continu met hoge efficiëntie houtstof en fijnstof uit de aanwezige binnenlucht.

Wij crëeren schone lucht vrij van schadelijke stoffen
logo cleanairnederland

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page