top of page

Fijnstof: Hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze zijn.

Bijgewerkt op: 10 jan.

Iedere dag ademt een mens 20 kilo lucht in en uit. 20 kilo. Een indrukwekkend gewicht, zeker als u bedenkt dat een mens dagelijks gemiddeld anderhalve kilo voedsel en tweeënhalve kilo water tot zich neemt. Mensen letten sterk op dat wat ze eten en drinken en ook de overheid geeft vaak voedingsadviezen. Meer aandacht voor de kwaliteit van de lucht die we inademen ligt dan toch in de lijn der verwachtingen. Op welke manier kunnen aanwezige stoffen onze prestaties en gezondheid beïnvloeden? Wat doen we om te zorgen dat de kwaliteit van de lucht die we inademen optimaal is? Want een ding weten we ondertussen zeker: Fijnstof, hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze zijn voor ons als mens!


Fijnstof op de werkplek, hoe kleiner hoe gevaarlijker

Fijnstof schaadt de gezondheid

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht geschonken aan de gevaren van fijnstof; luchtvervuiling in de vorm van deeltjes die kleiner zijn dan 10 micron. Drukke verkeerswegen, industrie, verbrandingsmotoren en bio-industrie zijn belangrijke fijnstofbronnen. Het menselijk lichaam is slecht ingesteld op de verwerking van fijnstof. Voor relatief grote deeltjes - groter dan 5 micron - fungeren de neus en luchtpijp nog als natuurlijk filter. Kleinere deeltjes dringen echter tot diep in de longen door en kunnen de gezondheid flink schaden. Zeker kinderen, ouderen en mensen met luchtwegproblemen zijn hier gevoelig voor.


Fijnstof ... hoe kleiner de deeltjes hoe gevaarlijker

Toch ontstaat de grootste problemen niet wanneer je klein bent. Kinderen hebben er last van omdat ze nog niet volgroeid en daarmee meer gevoelig zijn voor luchtverontreinigingen. Nee, de grootste gezondheidsproblemen ontstaan bij de meeste mensen gedurende hun meest productieve periode van hun leven.. Op het werk.. Zeker bij mensen werkzaam in de bouw, in de industrie, agri en bijvoorbeeld de logistiek ontstaan vaak op latere leeftijd problemen welke gerelateerd kunnen worden aan een slechte luchtkwaliteit.


Fijnstof op de werkplek, hoe kleiner hoe gevaarlijker
samengeklonterd fijnstof zorgt voor vuile verpakkingen

Verschillen in fijnstofconcentratie

De concentratie fijnstof in de lucht verschilt van werkplek tot werkplek en van beroepsgroep tot beroepsgroep. Wanneer je als lasser werkt in de industrie dan kan al de lasrook welke je ingeademd hebt op latere leeftijd zorgen voor longkanker. Of wanneer je werkzaam bent geweest als magazijn medewerker kan het papierstof resulteren in COPD. Zwevende deeltjes zijn er in verschillende vormen en maten. Eenmaal ingeademd kunnen deze deeltjes het hart en de longen aantasten en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De infografiek laat zien hoe diep deze deeltjes in het menselijk lichaam terechtkomen als ze worden ingeademd. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze zijn. Nu maar zeker op termijn.. Want ook jij wil toch liever gezond oud worden?


CleanAirNederland.com helpt bedrijven bij het realiseren van een gezondere werkomgeving met voordelige oplossingen die vaker geld opbrengen dan kosten.. Benieuwd naar waarom wij deze uitspraak durven doen... Neem dan contact met ons op


adviesgesprek


logo




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page